Осейко Микола Іванович
ОСЕ́ЙКО Микола Iванович (20. 04. 1937, м. Сарни, нині Рiвнен. обл.) — хімік-технолог. Доктор технічних наук (1982). Закін. Ленінгр. лiсотех. академiю (нині С.-Петербург, 1960). Працював на виробництві; від 1967 — у Нац. університеті харч. технологій (Київ): 1972–89 — зав. н.-д. лаб. фіз.-хім. методів дослідж., 1989–2008 — гол. н. с., 2008–11 — професор кафедри технології м’яса, м’ясних та олійно-жирових продуктів, від 2011 — професор кафедри технології жирів і парфумерно-космет. продуктів. Наукові дослідження: фіз.-хім. методи дослідж. ліпідів та жировміс. відходів; інновац. і нанотехнології спец. та функціонал. продуктів; методи оцінки якості, безпеки та ідентифікації олійно-жирових продуктів, екстрактів та добавок; ендоекологія особистості у системі комплекс. терапії індивід. оздоровлення людини (КТІОЛ).
Додаткові відомості
- Основні праці
- Технологія рослинних олій: Підруч. К., 2006; Інноваційні технології та безпечність олійно-жирової продукції // Харч. і переробна пром-сть. 2008. № 3 (співавт.); Геродієтичні продукти, БАД і геропротектори в системі КТІОЛ // Молочна пром-сть. 2008. № 3; Окиснювальна стабільність лляної олії та фосфоліпідного жирового продукту підвищеної біологічної цінності // Харч. пром-сть. 2011. Вип. 10–11 (співавт.); Нанотехнології: технологічні аспекти гідрування олієжирової сировини // Наук. пр. Нац. університету харч. технологій. 2014. Т. 20, № 3 (співавт.); Характеристика мийних розчинів первинної обробки вовни // Там само. 2016. Т. 22, № 5 (співавт.).
Рекомендована література
- Осейко Микола Іванович (75 років від дня народж.): Біобібліогр. покажч. К., 2012.