ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine
A

Коктебель

«КОКТЕБЕ́ЛЬ» – підприємство з виготовлення марочних вин та коньяків. Діяло 1879–2010 в АР Крим на тер. Феодосій. міськради. Історія створення заводу пов’язана з відомим вченим-офтальмологом Е. Юнґе, який викупив у місц. землевласника Б.-М. Ширинського 973 дес. землі, де заклав виноградники та побудував виноробні. Після його смерті справу продовжив син Олександр, який вивчав виноробну справу в Іспанії, Італії, Німеччині та Франції. 1923–24 в Отуз. долині засн. перший радгосп, 1930 створ. два колгоспи – ім. Ворошилова у с. Верхні Отузи (нині смт Щебетовка, де знаходився гол. офіс) та ім. Кірова у с. Нижні Отузи (нині смт Курортне), що спеціалізувалися на виноградарстві і тютюнництві. 1944, після звільнення Криму від нім.-фашист. окупації, колгоспи об’єднано і реорганізовано у радгосп-завод «Коктебель»; неушкоджені виноградні плантації були розташ. на схилах гір та вздовж р. Отузка (пл. бл. 200 га). 1958 з ініціативи першого дир. радгоспу М. Македонського (від 1945) розпочато будівництво нового заводу в смт Коктебель, де розробляли та випускали коньячну продукцію. 1965 виготовлено першу партію ординар. коньяку обсягом 1000 дал, згодом розпочато випуск мароч. коньяків «Коктебель» (1967) та «Крим» (1975). У 1970-х рр. створ. новий цех для багаторіч. дозрівання коньяч. спиртів у дубових бочках. Щороку завод переробляв 200–250 тис. дал виноматеріалів і виготовляв 100 тис. дал коньяку. Окрім названих, завод випускав унікал. коньяк «Кутузов» (витриманий понад 25 р.). У 1990–2000-х рр. – одне з найбільших винороб. підприємств України, що виготовляло понад 20 марок сухих, міцних і десертних вин. На своїх плантаціях (пл. 2,2 тис. га) вирощували понад 30 сортів винограду (Трамінер, Мускат, Сапераві, Шабаш, Аліготе та ін.). У структурі – осн. цех витримки вин, що знаходився у пагорбі і складався із числен. тунелів, розташ. на різних рівнях (найбільший у Європі мадер. майданчик). У нижньому погребі зберігали десертні вина витримкою від 2-х і більше р., а також міцні білі та червоні портвейни – не менше 3-х р., у верхньому – столові сухі вина витримкою не менше 3-х р. Наприкінці 2000-х рр. середньорічні обсяги виробництва коньяку становили бл. 330 тис. дал, натурал. вин – понад 450 тис. дал, діяли представництва в усіх обл. центрах України, а також у Білій Церкві, Кривому Розі, Маріуполі, Сімферополі, Севастополі, Феодосії, Керчі, Ялті, Євпаторії, Джанкої, Москві. На міжнар. конкурсах і дегустаціях продукція заводу отримала 13 Ґран-Прі, 104 золотих, 35 сріб. і 9 бронз. медалей. У період розквіту виробництва на підприємстві працювали бл. 1,5 тис. осіб.

О. М. Ганін

Фотоілюстрації

завантажити статтю

Інформація про статтю

Автор:

Авторські права:

Cтаттю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»

Бібліографічний опис:

Коктебель / О. М. Ганін // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / Редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – К. : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2013. – Режим доступу : https://esu.com.ua/article-8080. – Останнє поновлення : 1 січ. 2023.

Том ЕСУ:

13-й

Дата виходу друком тому:

2013

Дата останньої редакції статті:

Цитованість статті:

переглянути в Google Scholar

Для навчання:

використати статтю в Google Classroom

Тематичний розділ сайту:

EMUIDідентифікатор статті на сайті ЕСУ

8080

Кількість переглядівдані щодо перегляду сторінок на сайті збираються від початку 2024 року

38

Схожі статті

Донбас
Підприємcтва  |  Том 8  |  2008
Г. З. Дідова
Байда
Підприємcтва  |  Том 2  |  2003
С. О. Плахотнюк
Комсомольське рудоуправління
Підприємcтва  |  Том 14  |  2014
П. П. Коваленко

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору