Розмір шрифту

A

Погарська Вікторія Вадимівна

ПОГА́РСЬКА Вікторія Вадимівна (21. 05. 1965, Харків) — фахівець у галузі харчових технологій продуктів із рослинної сировини та молока. Донька Вадима та Раїси Павлюків. Доктор технічних наук (2012), професор (2013). Державна премія України в галузі науки і техніки (2006). Закінчила Харківські університет (1987) та інститут громадського харчування (1992). Працювала в Харківському університеті (1987–91); від 1991 — у Харківському університеті харчування та торгівлі (від 2021 — у складі Державного біотехнологічного університету): від 2016 — завідувач кафедри харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні. Наукова діяльність присвячена пошуку технологічних прийомів, що дозволяють максимально розкрити закладений у свіжій (вихідній) сировині біологічний потенціал з метою розроблення технологій нового покоління добавок, продуктів та страв, що сприяють зміцненню імунітету. Розроблено альтернативний кріогенному способу метод глибокого перероблення каротиновмісної рослинної сировини в нанодобавки у формі порошків та паст із застосуванням комплексного впливу паротермічного оброблення та дрібнодисперсного подрібнення з використанням сучасного обладнання, що уможливило вперше в міжнародній практиці трансформувати β-каротин у гідрофільну легкозасвоювану форму, вилучити із сировини приховані форми каротиноїдів та отримати нанодобавки, масова частка каротиноїдів у яких в 3–4 рази більша, ніж у свіжій сировині.

Додаткові відомості

Основні праці
Нанотехнології «NatureSuperFood» для здорового харчування. Х., 2019; Development of the new production method of healthful cryofrozen nanoadditives of chlorophyll-containing vegetables using cryomechanical processes // Eureka: Life Sciences. 2019. № 6; Розробка нового способу та нанотехнологій виробництва рослинних добавок із нуту для виготовлення оздоровчих продуктів // Прогресивні техніка та технології харч. вироб-в ресторан. госп-ва і торгівлі: Зб. наук. пр. Х., 2020. Вип. 2; Розробка нанотехнології комбінованих молочно-рослинних закусок для оздоровчого харчування // Там само. 2021. Вип. 2; Новий напрямок глибокої переробки плодів та овочів в оздоровчі продукти. Х., 2021; Каротиноїдні та антоціанові начинки для отримання нового покоління вафельних кондитерських виробів оздоровчого спрямування // Вісн. Львів. торг.-екон. ун-ту. 2022. Вип. 32 (усі — співавт.).
Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2024
Том ЕСУ:
стаття має лише електронну версію
Дата опублікування статті онлайн:
Тематичний розділ сайту:
Людина
Ключове слово:
фахівець у галузі харчових технологій продуктів із рослинної сировини та молока
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
883082
Вплив статті на популяризацію знань:
57
Бібліографічний опис:

Погарська Вікторія Вадимівна / О. О. Юр’єва // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2024. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-883082.

Poharska Viktoriia Vadymivna / O. O. Yurieva // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2024. – Available at: https://esu.com.ua/article-883082.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору