Погарська Вікторія Вадимівна
Визначення і загальна характеристика
ПОГА́РСЬКА Вікторія Вадимівна (21. 05. 1965, Харків) — фахівець у галузі харчових технологій продуктів із рослинної сировини та молока. Донька Вадима та Раїси Павлюків. Доктор технічних наук (2012), професор (2013). Державна премія України в галузі науки і техніки (2006). Закінчила Харківські університет (1987) та інститут громадського харчування (1992). Працювала в Харківському університеті (1987–91); від 1991 — у Харківському університеті харчування та торгівлі (від 2021 — у складі Державного біотехнологічного університету): від 2016 — завідувач кафедри харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні. Наукова діяльність присвячена пошуку технологічних прийомів, що дозволяють максимально розкрити закладений у свіжій (вихідній) сировині біологічний потенціал з метою розроблення технологій нового покоління добавок, продуктів та страв, що сприяють зміцненню імунітету. Розроблено альтернативний кріогенному способу метод глибокого перероблення каротиновмісної рослинної сировини в нанодобавки у формі порошків та паст із застосуванням комплексного впливу паротермічного оброблення та дрібнодисперсного подрібнення з використанням сучасного обладнання, що уможливило вперше в міжнародній практиці трансформувати β-каротин у гідрофільну легкозасвоювану форму, вилучити із сировини приховані форми каротиноїдів та отримати нанодобавки, масова частка каротиноїдів у яких в 3–4 рази більша, ніж у свіжій сировині.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Нанотехнології «NatureSuperFood» для здорового харчування. Х., 2019; Development of the new production method of healthful cryofrozen nanoadditives of chlorophyll-containing vegetables using cryomechanical processes // Eureka: Life Sciences. 2019. № 6; Розробка нового способу та нанотехнологій виробництва рослинних добавок із нуту для виготовлення оздоровчих продуктів // Прогресивні техніка та технології харч. вироб-в ресторан. госп-ва і торгівлі: Зб. наук. пр. Х., 2020. Вип. 2; Розробка нанотехнології комбінованих молочно-рослинних закусок для оздоровчого харчування // Там само. 2021. Вип. 2; Новий напрямок глибокої переробки плодів та овочів в оздоровчі продукти. Х., 2021; Каротиноїдні та антоціанові начинки для отримання нового покоління вафельних кондитерських виробів оздоровчого спрямування // Вісн. Львів. торг.-екон. ун-ту. 2022. Вип. 32 (усі — співавт.).