Павлюк Раїса Юріївна
ПАВЛЮ́К Раїса Юріївна (13. 07. 1941, с. Карайкозівка Краснокутського, нині Богодухівського р-ну Харківської обл. — 08. 05. 2021, Харків) — фахівець у галузі харчових технологій. Дружина В. Павлюка, мати В. Погарської. Доктор технічних наук (1996). Заслужений діяч науки і техніки України (2013). Державна премія України в галузі науки і техніки (2006). Закінчила Харківський університет (1965). Працювала у Харківському відділенні Всесоюзного НДІ хлібопекарської пром-сті (1969–81); Харківській філії Всесоюзного НДІ напоїв та мінеральних вод (1982–90), де пройшла шлях від молодшого наукового співробітника до завідувача відділу нетрадиційних технологій переробки рослинної сировини; від 1990 — у Харківському університеті харчування та торгівлі: керівник проблемної науково-дослідної лабораторії технології та біохімії фітоконцентратів, на базі якої 2001 створено кафедру харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні, яку П. очолювала до 2016 (нині її імені). Засновник наукового напряму глибокого перероблення різних видів харчової сировини — нанотехнологій, зокрема кріогенних, та обладнання для отримання перших вітчизняних натуральних рослинних добавок (порошків, паст) у нанорозмірній легкозасвоюваній формі та функціональних оздоровчих продуктів із принципово новими споживчими властивостями. Його застосування дозволило встановити наявність у свіжій сировині прихованих зв’язаних форм біологічно активних речовин (БАР) та біополімерів і запропонувати спосіб їх вилучення у вільну форму. Уперше в світовій практиці для різних видів рослинної сировини на субклітинному рівні було встановлено закономірності впливу заморожування із застосуванням рідкого азоту на зменшення кількості мікроорганізмів та розроблено спосіб низькотемпературної стерилізації продуктів. Отримані результати стали підґрунтям, на якому сформувалася ідея створити нове покоління дрібнодисперсних порошкоподібних високовітамінних БАД із різних видів рослинної сировини за безвідходною кріотехнологією із застосуванням рідкого азоту на стадії заморожування рослинної сировини перед сушінням і кріогенним подрібненням та знайдено альтернативні методи без застосування холоду.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Новые технологии витаминных углеводосодержащих фитодобавок и их использование в продуктах профилактического действия. Х.; К., 1997; Активація рослинних біологічно активних речовин фізичними методами. Х., 2010; Розробка кріогенної технології заморожування хлорофілвмісних овочів // Восточно-европ. журн. передовых технологий. 2015. № 6; Нові бісквіти та хлібобулочні вироби, вітамінізовані натуральними каротиноїдними рослинними нанодобавками, для оздоровчого харчування // Прогресивні техніка та технології харч. вироб-в ресторан. госп-ва і торгівлі. 2016. Вип. 1; Вплив кріогенного заморожування та неферментативного каталізу на руйнування інулін-білкових нанокомплексів топінамбура до мономерів // Там само. 2017. Вип. 1; Новий напрямок глибокої переробки харчової сировини. Х., 2017; Інноваційні технології оздоровчих соусів-дресингів із використанням кріодобавок із пряних овочів без синтетичних компонентів // Прогресивні техніка та технології харч. вироб-в ресторан. госп-ва і торгівлі. 2018. Вип. 1; Нове слово про вплив паротермічної та кріообробки і механолізу на біополімери та БАР плодів та овочів під час отримання оздоровчих нанопродуктів // Там само (усі — співавт.).
Рекомендована література
- Погарська В. В., Юр’єва О. О. Пам’яті Павлюк Раїси Юріївни — вченого, новатора, організатора, вчителя та людини з великої літери // Розвиток харч. вироб-в, ресторан. та готел. госп-в і торгівлі: проблеми, перспективи, ефективність: Тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф., м. Харків, 18 трав. 2021 р. Ч. 1. Х., 2021.