Розмір шрифту

A

Павлюк Раїса Юріївна

ПАВЛЮ́К Раїса Юріївна (13. 07. 1941, с. Карайкозівка Краснокутського, нині Богодухівського р-ну Харківської обл. — 08. 05. 2021, Харків) — фахівець у галузі харчових технологій. Дружина В. Павлюка, мати В. Погарської. Доктор технічних наук (1996). Заслужений діяч науки і техніки України (2013). Державна премія України в галузі науки і техніки (2006). Закінчила Харківський університет (1965). Працювала у Харківському від­ділен­ні Всесоюзного НДІ хлібопекарської пром-сті (1969—81); Харківській філії Всесоюзного НДІ напоїв та мінеральних вод (1982—90), де про­йшла шлях від молодшого наукового спів­робітника до завідувача від­ділу нетрадиційних технологій пере­робки рослин­ної сировини; від 1990 — у Харківському університеті харчува­н­ня та торгівлі: керівник про­блемної науково-дослідної лабораторії технології та біо­хімії фітоконцентратів, на базі якої 2001 створено кафедру харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та ін­новацій в оздоровчому харчуван­ні, яку П. очолювала до 2016 (нині її імені). Засновник наукового напряму глибокого пере­робле­н­ня різних видів харчової сировини — нанотехнологій, зокрема кріоген­них, та обладна­н­ня для отрима­н­ня перших вітчизняних натуральних рослин­них добавок (порошків, паст) у нанорозмірній легкозасвоюваній формі та функціональних оздоровчих продуктів із принципово новими споживчими властивостями. Його за­стосува­н­ня до­зволило встановити наявність у свіжій сировині прихованих звʼязаних форм біо­логічно активних речовин (БАР) та біо­полімерів і за­пропонувати спосіб їх вилуче­н­ня у вільну форму. Уперше в світовій практиці для різних видів рослин­ної сировини на субклітин­ному рівні було встановлено закономірності впливу заморожува­н­ня із за­стосува­н­ням рідкого азоту на зменше­н­ня кількості мікроорганізмів та роз­роблено спосіб низькотемпературної стерилізації продуктів. Отримані результати стали під­ґрунтям, на якому сформувалася ідея створити нове поколі­н­ня дрібнодис­персних порошкоподібних високовітамін­них БАД із різних видів рослин­ної сировини за без­від­ходною кріотехнологією із за­стосува­н­ням рідкого азоту на стадії заморожува­н­ня рослин­ної сировини перед суші­н­ням і кріоген­ним по­дрібне­н­ням та зна­йдено альтернативні методи без за­стосува­н­ня холоду.

Пр.: Новые технологии витамин­ных углеводосодержащих фитодобавок и их использование в продуктах профилактического действия. Х.; К., 1997; Активація рослин­них біо­логічно активних речовин фізичними методами. Х., 2010; Роз­робка кріоген­ної технології заморожува­н­ня хлорофілвмісних овочів // Восточно-европ. журн. пере­довых технологий. 2015. № 6; Нові бісквіти та хлібобулочні вироби, вітамінізовані натуральними каротиноїдними рослин­ними нанодобавками, для оздоровчого харчува­н­ня // Про­гресивні техніка та технології харч. вироб-в ресторан. госп-ва і торгівлі. 2016. Вип. 1; Вплив кріоген­ного заморожува­н­ня та неферментативного каталізу на руйнува­н­ня інулін-білкових нанокомплексів топінамбура до мономерів // Там само. 2017. Вип. 1; Новий напрямок глибокої пере­робки харчової сировини. Х., 2017; Ін­новаційні технології оздоровчих соусів-дресингів із викори­ста­н­ням кріодобавок із пряних овочів без синтетичних компонентів // Про­гресивні техніка та технології харч. вироб-в ресторан. госп-ва і торгівлі. 2018. Вип. 1; Нове слово про вплив паротермічної та кріооб­робки і механолізу на біо­полімери та БАР плодів та овочів під час отрима­н­ня оздоровчих нано­продуктів // Там само (усі — спів­авт.).

Літ.: Погарська В. В., Юрʼєва О. О. Памʼяті Павлюк Раїси Юріївни — вченого, новатора, організатора, вчителя та людини з великої літери // Роз­виток харч. вироб-в, ресторан. та готел. госп-в і торгівлі: про­блеми, пер­спективи, ефективність: Тези доп. Між­нар. наук.-практ. конф., м. Харків, 18 трав. 2021 р. Ч. 1. Х., 2021.

В. В. Погарська

Додаткові відомості

Основні праці
Новые технологии витаминных углеводосодержащих фитодобавок и их использование в продуктах профилактического действия. Х.; К., 1997; Активація рослинних біологічно активних речовин фізичними методами. Х., 2010; Розробка кріогенної технології заморожування хлорофілвмісних овочів // Восточно-европ. журн. передовых технологий. 2015. № 6; Нові бісквіти та хлібобулочні вироби, вітамінізовані натуральними каротиноїдними рослинними нанодобавками, для оздоровчого харчування // Прогресивні техніка та технології харч. вироб-в ресторан. госп-ва і торгівлі. 2016. Вип. 1; Вплив кріогенного заморожування та неферментативного каталізу на руйнування інулін-білкових нанокомплексів топінамбура до мономерів // Там само. 2017. Вип. 1; Новий напрямок глибокої переробки харчової сировини. Х., 2017; Інноваційні технології оздоровчих соусів-дресингів із використанням кріодобавок із пряних овочів без синтетичних компонентів // Прогресивні техніка та технології харч. вироб-в ресторан. госп-ва і торгівлі. 2018. Вип. 1; Нове слово про вплив паротермічної та кріообробки і механолізу на біополімери та БАР плодів та овочів під час отримання оздоровчих нанопродуктів // Там само (усі — співавт.).

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
квіт. 2024
Том ЕСУ:
стаття має лише електронну версію
Дата опублікування статті онлайн:
Тематичний розділ сайту:
Людина
Ключове слово:
фахівець у галузі харчових технологій
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
881433
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
101
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 2
  • середня позиція у результатах пошуку: 1
  • переходи на сторінку: 2
  • частка переходів (для позиції 1):
Бібліографічний опис:

Павлюк Раїса Юріївна / В. В. Погарська // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2023, оновл. 2024. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-881433.

Pavliuk Raisa Yuriivna / V. V. Poharska // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2023, upd. 2024. – Available at: https://esu.com.ua/article-881433.

Завантажити бібліографічний опис

Єгоров
Людина  |  Том 9  |  2025
Л. В. Капрельянц
Ємельянова
Людина  |  Том 9  |  2009
Т. В. Бондаренко
Єресько
Людина  |  Том 9  |  2024
О. Ф. Льодова
ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору