Український хлібороб
Визначення і загальна характеристика
«УКРАЇ́НСЬКИЙ ХЛІБОРО́Б» — журнал. Видавали українською мовою 1942–43: спочатку — щомісяця у Рівному, від листопада 1943 — щотижня у Києві; всього — 69 чисел. У перших статтях наголошували на необхідності зростання загального рівня освіченості селянства. Під спеціалізованими рубриками «Хліборобство», «Рільництво», «Садівництво й огородництво», «Меліорація», «Тваринництво», «Ветеринарія», «Рибальство», «Бджільництво» давали поради, як краще господарювати в конкретній галузі. Багато статей журналу висвітлювали роботу товариства «Сільський господар». У ч. 24 було вміщено «Декларацію німецького уряду про приватну власність селян на землю в Рейхскомісаріаті Україна». Наголошували, що вона ставить крапку на «більшовицькій системі рабства». Про основні завдання хліборобів («виорати поле», «зібрати урожай», «виконати закон про поставки») йшлося у статті «Найперший обов’язок». Під рубрикою «На захист врожаю» подавали рекомендації щодо захисту рослин від різноманітних шкідників. Про життя українського села інформували у рубриках «Відповіді на запитання», «З кооперативного життя», «З товариського життя», «Новинки», «Огляд часописів», «Хроніка». Під рубрикою «Консультації» редакція відповідала на поставлені читачами запитання. Авторами видання були переважно фахівці — інженери, агрономи, ветеринари. Також друкували твори українських письменників із світлинами та рисунками. На останній сторінці вміщували рекламні оголошення.