Шерер Володимир Олександрович
Визначення і загальна характеристика
ШЕ́РЕР Володимир Олександрович (15. 07. 1937, с. Андрієво-Іванівка Миколаївського, нині Чернове Березівського р-ну Одеської обл. — 03. 12. 2014, смт Таїрове, нині с-ще Одеського р-ну Одеської обл.) — біолог, фізіолог. Доктор сільськогосподарських наук (1994). Закінчив Одеський університет (1961). Учителював (1954–62); у 1962–2014 працював в Інституті виноградарства та виноробства НААНУ (Таїрове): 1967–77 — вчений секретар, 1977–99 — завідувач лабораторії фізіології, 2002–04 — провідний науковий співробітник — науковий консультант, 2004–06 — заступник директора з міжнародних відносин та інформаційного забезпечення, 2006–14 — головний науковий співробітник відділу розсадництва і розмноження винограду. Дослідив процеси метаболізму в тканинах виноградної лози при формуванні реалізації морозостійкості. Обґрунтував, розробив і запровадив у практику прийоми підвищення стійкості лози до морозу на основі екзогенного оброблення фіторегуляторами. Випробував і впровадив у виробництво біологічно активні сполуки різних класів для підвищення продуктивності винограду, покращення процесів регенерації при щепленні, оптимізації умов різогенезу. Вдосконалив і впровадив низку методів діагностики морозостійкості винограду. Дослідив зміни фізіологічних і біохімічних показників компонентів щеп на технологічних етапах.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Зимостойкость винограда. К., 1975 (співавт.); Физиология виноградного растения // Промышленное виноградарство. К., 1989; Применение регуляторов роста в виноградарстве и питомниководстве. К., 1991 (співавт.); Прогнозирование регенерации тканей компонентов прививки винограда // Физиология и биохимия культурных растений. 1995. Вып. 6; Особенности виноградного растения и методы оценки показателей органов и тканей: Пособ. О., 2011 (співавт.).