Тихомиров В’ячеслав Вікторович
ТИХОМИ́РОВ Вʼячеслав Вікторович (10. 01. 1900, м. Гродно, нині Білорусь — 24. 03. 1985) — хімік-технолог. Доктор технічних наук, професор. Закінчив Томський університет (РФ, 1926). Працював асистентом кафедри загальної хімії Сибірського технологічного інституту (м. Томськ). Від 1930 мешкав і працював у м. Краснодар (РФ): науковий співробітник, старший науковий співробітник, керівник хімічного сектору ВНДІ консервної промисловості, водночас завідувач кафедри неорганічної хімії, доцент кафедри фізичної хімії Інституту харчової промисловості, доцент кафедри хімії Педагогічного інституту. Під час 2-ї світової війни був начальником цеху лабораторії лікарських препаратів при кафедрі органічної хімії Хіміко-технологічного інституту, водночас від 1943 керував організованою при Інституті лабораторією загальної хімічної технології. 1950 переїхав до м. Благовєщенськ-на-Амурі (нині Благовєщенськ Амурської обл., РФ), де очолював кафедру хімії Сільськогосподарського інституту. Від 1962 — в Одеському сільськогосподарському інституті: завідувач кафедри неорганічної хімії, органічної хімії, професор кафедри хімії; 1974—83 — професор-консультант кафедри виноробства Одеського технологічного інституту харчової промисловості. Основний напрям наукових досліджень — сульфітація і десульфітація плодоовочевої сировини та продуктів переробки плодів й овочів на напівфабрикати. Розробив хімічні основи та прийоми раціональної технології хімічного консервування. Досліджував вплив олива полуди консервної жесті на продукти консервування та способи боротьби з ним; питання збереження аромату винограду у вині.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Методика сульфитации и десульфитации томат-пюре применительно к условиям консервного производства // Тр. Краснодар. ВНИИ консерв. пром-сти. 1931. Т. 2, вып. 1; Таблицы химического состава компотов и некоторых видов овощных консервов и соков // Вопр. питания. 1939. № 12 (співавт.); Сульфитация плодоовощного сырья и полуфабрикатов. Москва, 1959; Распад глюкозобисульфитного комплекса в условиях термической десульфитации // Сб. тр. Благовещен. с.-х. ин-та. 1959. № 1 (співавт.); Определение содержания метилантранилата в винограде и винах // Плодоводство, виноградарство и виноделие Молдавии. 1968. № 7 (співавт.).