Скробанський Георгій Георгійович
СКРОБА́НСЬКИЙ Георгій Георгійович (04. 04. 1898, м. Лубни, нині Полтавської обл. — 21. 11. 1976, Москва) — хімік-технолог, фахівець у галузі плодоовочевої промисловості. Доктор технічних наук (1940), професор (1940). Закінчив Санкт-Петербурзький університет (1912). Учителював у м. Армавір (нині Краснодарського краю, РФ, 1912—30); викладав у Армавірському плодоовочевому інституті (1930—32) та Воронезькому інституті споживчої кооперації (РФ, 1932—35); у 1935—41 і 1943—61 — завідувач кафедри товарознавства харчових товарів Харківського інституту радянської торгівлі; 1941—43 — завідувач кафедри Пʼятигорського фармацевтичного інституту (РФ); 1944—54 (за сумісництвом) — завідувач кафедри зберігання і переробки сільськогосподарських продуктів, 1961—71 — завідувач кафедри технології і переробки сільськогосподарських продуктів овочівництва і плодівництва Харківського сільськогосподарського інституту. Досліджував питання зберігання сільськогосподарської продукції, зокрема проблеми збереження вітамінів під час перероблення плодів і овочів.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Товароведение пищевых продуктов: Учеб. Москва, 1948; Зберігання і переробка плодів і овочів: Підруч. К., 1950; Техно-химический контроль на предприятиях плодоовощной промышленности. Москва, 1951; Техно-химический контроль плодоовощного производства. К., 1955; Товароведение продовольственных товаров: Учеб. Москва, 1958; Введение в товароведение продовольственных товаров. Москва, 1959; Витамины, их значение и использование в питании. Х., 1964.