Єжов Валерій Микитович
ЄЖО́В Валерій Микитович (30. 09. 1947, Тбілісі) — фахівець у галузі біотехнології виноробства. Канд. біол. (1977), д-р тех. (1988) н., професор (1990), академік УААН (1999). Державна премія України в галузі науки і техніки (2005). Закін. Дніпроп. університет (1970). Відтоді працював в Інституті винограду і вина «Магарач» УААН (м. Ялта, АР Крим): від 1987 — завідувач відділу біотехнології, від 1995 — заступник директора з наукової роботи; від 1999 — директор Нікіт. ботан. саду УААН у Криму. Обґрунтував теор. основи ферментатив. каталізу в процесах переробки винограду, плодів та вторин. сировин. ресурсів виноробства, регулювання та прискорення визрівання вин з застосуванням окислювал. ферментів. Запропонував низку оригін. технологій з комплекс. переробки виноград. та яблуч. вичавків з отриманням харч. білка, білк.-вітамін. концентратів, хлібопекар. дріжджів та пектину. Розробляє способи використання біологічно актив. речовин рослин. походження у виготовленні харч. та лікув.-профілакт. продуктів.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Состояние и перспективы использования ферментных препаратов с целью стабилизации вин к коллоидным помутнениям // Пути повышения стабильности вин и виноматериалов: Сб. тр. ВНИИ винограда и вина «Магарач». Москва, 1982; Біотехнологічні основи виробництва білка і пектину з відходів переробки плодів та винограду. К., 1993; Нові інгредієнти для профілактичного кормовиробництва // ВАН. 1994. № 10; Взаимодействие дрожжей и молочнокислых бактерий в производстве игристых вин // Виноградарство и виноделие. 1995. № 1; Genetic resources of temperature and subtropical fruit and nut species at the Nikita botanical gardens // Hortscience. 2005. Vol. 40, № 1 (усі — співавт.).
Рекомендована література
- Єжов Валерій Микитович: Бібліогр. покажч. наук. пр. за 1973–2009. К., 2009.