Розмір шрифту

A

Київський завод шампанських вин Столичний

КИ́ЇВСЬКИЙ ЗАВО́Д ШАМПА́НСЬКИХ ВИН «СТОЛИ́ЧНИЙ» — під­приємство виноробної промисловості з випуску шампанських вин класичним пляшковим методом. Історія під­приємства роз­починається 1860, коли колоніст Волин. губ. В. Рихерд побудував на влас. території у перед­місті Києва на Куренівці пивовар. завод (один з найпотужніших на той час). Після 2-ї світової війни, у звʼязку з уряд. ініціативою від­родже­н­ня виноробства на теренах СРСР, на місці заводу В. Рихерда 1949 роз­почато будівництво Київ. заводу шампан. вин. 1954 на під­приємстві впроваджено новий метод шампанізації вина у без­перерв. потоці (до цього процес вторин. броді­н­ня від­бувався у закритому резервуарі). Перша черга заводу склала 1,5 млн пляшок, а на­ступ. року обсяги виробництва зросли вдвічі, що забезпечило під­приємству провід­не місце у винороб. галузі СРСР. 1957 з метою роз­шире­н­ня асортименту та впровадже­н­ня нових типів високо­якіс. ігристих вин завод освоїв випуск нового типу ігристого вина «Советское шампанское мускатное» (від­значене сріб. і золотою медалями на між­нар. конкурсах вин в Угорщині та Югославії; мало знач. попит на теренах колиш. СРСР). 1959 під­приємство випустило екс­перим. партію ігристого вина «Мускат Ігристий» (10 тис. пляшок). На поч. 1990-х рр. асортимент продукції складався з ігристих вин типу «шампанське» марки брют, сухе, напів­сухе, напів­солодке, солодке, а також «Мускат Ігристий», «Пів­ден­не Ігристе біле», «Київське Ігристе рожеве», згодом поповнився торг. марками спец. найменувань — «Геть­манське», «Ювілейне» і «Золоте». Нині завод випускає бл. 30-ти видів ігристих вин. Від 2007 — у складі компанії «Henkell&Sohnlein Sektkellereien KG». Серед осн. продукції — «Советское Шампанское» біле напів­солодке; «Мускат Ігристий» рожевий та білий; «Українське» біле солодке та напів­солодке, рожеве солодке; «Советское Премиум» біле брют та напів­сухе; «Золоте» біле напів­солодке; «Наш Київ» та «Мій Львів» біле солодке і напів­солодке; «Весільне» біле напів­солодке. Крім того, виготовляє питну воду «Криничка Рихерда» та без­алкогол. дит. ігристе вино «Шампусик». Продукцію екс­портує у Німеч­чину, Велику Британію, Іспанію, Швейцарію, Естонію та ін. країни. Має власні виноробні господарства в Одес. та Микол. обл. Кількість працівників (2012) — бл. 400 осіб. Викон. дир. — В. Романський (від 2009).

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2012
Том ЕСУ:
12
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Підприємcтва
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
11320
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
158
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 3
  • середня позиція у результатах пошуку: 23
  • переходи на сторінку: 1
  • частка переходів (для позиції 23):
Бібліографічний опис:

Київський завод шампанських вин Столичний / П. Ю. Корчева // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2012. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-11320.

Kyivskyi zavod shampanskykh vyn Stolychnyi / P. Yu. Korcheva // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2012. – Available at: https://esu.com.ua/article-11320.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору