Розмір шрифту

A

Львівська кондитерська фабрика Світоч

ЛЬВІ́ВСЬКА КОНДИ́ТЕРСЬКА ФА́БРИКА «СВІ́ТОЧ» — під­приємство кондитерської галузі харчової промисловості. Історія сягає 19 ст., коли у Львові створ. невеликі кондитер. ф-ки (цукерні), зокрема кондитерсь­ку швейцар. майстра Д. Андреол­лі, а 1882 у хроніках міста вперше зга­дано про цукерню М. Брандштадтера («Бранка») — на місці дочір. під­приємства «Світоч-1» (вул. Шептицьких, № 26; станом на тепер про­дано). 1904 засн. Товариство цукерників для Галичини і Буковини, 1910 — ф-ку цукерок і шоколаду «Газет» (на пере­тині вул. Заводська і Ткацька). Від­тоді Львів вважали другою світ. столицею шоколаду після Берна. 1924 К. Авдикович-Глинська та Андрей Шептицький заснували одну з перших укр. ф-к солодощів у Галичині «Фортуна Нова». З приходом більшовиків кондитер. під­приємства були націоналізовані, і на їх базі створ. ф-ки ім. Кірова та «Більшовик». 1950 проведено спеціалізацію кондитер. під­приємств: ф-ка ім. Кірова стала випускати лише шоколадні вироби, цукерки, вафлі; ф-ка «Більшовик» — карамель і борошн. кондитер. вироби. З метою концентрації виробництва 1962 на базі цих під­приємств, а також Чортків. кондитер. ф-ки (Терноп. обл.) утвор. ф-ку «Червона троянда». Того ж року її перейм. на фірму «Світоч» (свою історію під­приємство однак виводить від 1882). Ф-ка стала виробником шоколаду, цукерок з начинками, карамелі, печива, драже. 1969 зведено новий 5-поверх. корпус, в якому від­крито карамел. та цукерк.-шоколадне виробництва. Фірма повністю задовольняла потреби зх. регіону України, а її вироби реалізовували по всій тер. СРСР. Станом на 1971, фірма по­ставляла продукцію у Польщу, Чехословач­чину, Болгарію, НДР, ФРН, Францію та ін. країни. Від 1989 — орендне під­приємство, від 1996 — ЗАТ, від 2007 — ТОВ, від 2012 — ПАТ із сучас. на­звою. У серед. 1990-х рр. ф-ка стала одним із найпотужніших під­приємств галузі в Україні, частка кондитер. виробів становила бл. 20 % на вітчизн. ринку. Осн. види продукції та річні обсяги виробництва (1997, у тис. т): печиво (11,4), шоколадні цукерки (10,2), карамель (7,0), шоколад (4,7), драже (1,7), вафлі (1,6). 1985 виробництво крекеру і бісквіт. печива пере­несено у с. Старий Яричів (від 2008 — кондитер. фірма «Ярич» ТОВ «МЛС»). Бл. 10 % продукції екс­портувалося, пере­важно в РФ. 1998 контрол. пакет акцій ф-ки при­дбала швейцар. корпорація «Nestlé S. A.», під­приємство уві­йшло до групи компаній світ. лідера з виробництва продуктів харчува­н­ня. На­прикінці 2009 на ф-ці введено в екс­плуатацію нову лінію з виробництва кавових стіків «Nes­ca­fé». Це від­значило пере­хід «Світоча» на якісно новий рівень — від місц. кондитер. ф-ки до регіон. вироб. центру «Nestlé» у таких напрямах бізнесу, як кондитер. виробництво та кава. Від­булася зміна вироб. політики: гол. напрямом стало виробництво шоколад. продукції, натомість скоротився випуск карамелі і борошн. виробів. 2010 частка «Nestlé» на укр. ринку солодощів становила 9 %, 2011– 10 %, 2012 — 11,2 %. 2012 «Світоч» від­новив випуск шоколадно-вафел. цукерок «Гулівер» та за­пропонував новинки — вафлі «Артек» у нових смак. варіаціях та шоколадні плитки з горіхами і родзинками. Того ж року випущено солодкої продукції на суму 928 млн грн. Станом на 2015, діють лінії з виробництва вафель, шоколад. плиток, цукерок та батончиків, принципово нове автоматизов. обладна­н­ня з під­готовки шоколад. мас та з фасува­н­ня роз­чин. кави «Nes­café». «Світоч» виготовляє продукцію пере­важно для укр. ринку (екс­портує лише у Молдову): плитки різних смаків, вагові цукерки («Червоний мак», «Ромашка», «Грильяж», «Спарта», «Зоряне сяйво», «Трюфель»), цукерки у коробках («Палітра Асорті», «Стожари», «Exclusive», «Палітра Десерти»), вафлі («Артек», «Хрум»), батончики («Aero»), драже («Сенсація»). Соц. сфера: база від­починку, їдальня, медпункт, спорт­зал, житл. фонд. Кількість працівників (2015) — понад 820 осіб. Ген. дир. — Я. Гузей (від 2015).

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2023
Том ЕСУ:
18
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Підприємcтва
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
59587
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
1 053
цьогоріч:
281
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 1 413
  • середня позиція у результатах пошуку: 10
  • переходи на сторінку: 40
  • частка переходів (для позиції 10): 141.5% ★★★★★
Бібліографічний опис:

Львівська кондитерська фабрика Світоч / Г. М. Сіромська, Р. Б. Сіромський // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2017, оновл. 2023. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-59587.

Lvivska kondyterska fabryka Svitoch / H. M. Siromska, R. B. Siromskyi // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2017, upd. 2023. – Available at: https://esu.com.ua/article-59587.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору