Розмір шрифту

A

Івано-Франківський інститут агропромислового виробництва НААНУ

ІВА́НО-ФРАНКІ́ВСЬКИЙ ІН­СТИТУ́Т АГРО­ПРОМИСЛО́ВОГО ВИРОБНИ́ЦТВА НААНУ — наукова установа, що за­ймається науковим забезпече­н­ням агро­промислового виробництва області. Засн. 1983 як Івано-Фр. н.-д. станція хрестоцвітих культур на базі від­ділу селекції, насін­ництва і технології вирощува­н­ня ріпаку НДІ нечорнозем. зони УРСР (створ. 1981); від 1992 — Ін­ститут хрестоцвітих культур УААН; від 1999 — сучасна назва. В Ін­ституті функціонують 4 від­діли (наук.-технол. від­діл ви­пробува­н­ня, маркетингу, трансферу та наук. су­проводже­н­ня ін­новац. проектів; селекції хрестоцвітих культур; біо­хім. дослідж. хрестоцвітих культур; наук.-консультатив. роботи с.-г. дорадництва, економіки і маркетингу), 7 лаб., 10 секторів, а також Коломий. дослідна станція (с. Пʼядики), дослідні господарства «Пʼядицьке» та «Пере­мога» (с. Під­печери Тисмениц. р-ну). Основні напрями наук. досліджень: селекція хрестоцвітих культур, низькоморфій. маку, корм. бобів і сої; роз­робле­н­ня ресурсоощад. екологічно без­печ. технологій вирощува­н­ня с.-г. культур; удосконале­н­ня племін. і продуктив. властивостей великої рогатої худоби, овець, свиней, коней, кролів; роз­робле­н­ня технологій ефектив. викори­ста­н­ня високо­протеїн. кормів у тварин­ництві й птахівництві, науково об­ґрунтованих систем землекористува­н­ня в умовах Карпат. регіону. Вчені Ін­ституту вивели низку сортів озимого (Тисменицький, Галицький, Дангал, Демерка, Черемош) та ярого (Аріон, Микитинецький, Лужок) ріпаку з покращеними біо­хім. властивостями насі­н­ня, гірчиці сарептської (Роксолана), білої (Під­печерецька), редьки олійної (Журавка), суріпиці ярої (Горянка), маку олійного (Беркут, Ямгорів); створили генет. банк ріпаку та ін. хрестоцвітих культур (520 зразків); за­пропонували нову методику від­творе­н­ня насі­н­ня еліти без­ерукових і низькоглюкозинолатних сортів ріпаку, систему комплекс. біо­хім. оцінки ріпаку на придатність до пере­робле­н­ня на харч. олію та білк. корми, технології поліпше­н­ня корм. властивостей ріпак. шроту (макухи). В Ін­ституті працює 71 н. с., з них — 2 д-ри та 13 канд. н. Серед ві­домих вчених — Г. Гуцуляк, М. Волощук. Перший дир. — В. Гайдаш (1983–98), нині — М. Абрамик (від 1999).

М. С. Микитин

Додаткові відомості

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2011
Том ЕСУ:
11
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Наукові центри
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
13428
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
288
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 42
  • середня позиція у результатах пошуку: 5
  • переходи на сторінку: 11
  • частка переходів (для позиції 5): 436.5% ★★★★★
Бібліографічний опис:

Івано-Франківський інститут агропромислового виробництва НААНУ / М. С. Микитин // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2011. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-13428.

Ivano-Frankivskyi instytut ahropromyslovoho vyrobnytstva NAANU / M. S. Mykytyn // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2011. – Available at: https://esu.com.ua/article-13428.

Завантажити бібліографічний опис

Імпульсних процесів і технологій інститут (ІІПТ) НАНУ
Наукові центри  |  Том 11  |  2011
В. М. Цуркін
Інформаційних технологій і засобів навчання Інститут НАПНУ
Наукові центри  |  Том 11  |  2011
О. М. Спірін, В. М. Дем’яненко
ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору