Дробот Віра Іванівна
ДРО́БОТ Віра Іванівна (04. 09. 1934, Київ) — фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1988), професор (1990), член-кореспондент УААН (1990). Орден княгині Ольги 3-го ступеня (2000). Державна премія України в галузі науки і техніки (2016). Закін. Київ. технол. інститут харчової промисловості (1957). Відтоді працювала на хлібозаводах Ташкента; 1962–64 — у Київ. тресті промисловості продовол. товарів; 1964–66 — в апараті упр. Укрраднаргоспу; 1966–68 — в упр. хлібної промисловості Міністерства харчової промисловості УРСР; від 1968 — у Нац. університеті харч. технологій (Київ): 1977–99 — декан факультету технології бродил. і хлібопекар. вироб-в, 1993–2005 — зав., від 2005 — професор кафедри технології хліба, кондитер., макарон. виробів та харчоконцентратів. Вивчає технол. процеси виробництва хліба, макарон. виробів та харчоконцентратів. Обґрунтувала теор. і практичні аспекти використання нетрадиц. сировини в технології хлібопекар. й макарон. виробництва.
Пр.: Повышение качества хлебобулочных изделий. К., 1984; Использование нетрадиционного сырья в хлебопечении. К., 1988; Довідник інженера-технолога хлібопекарського виробництва. К., 1990; Общая технология пищевых производств: Учеб. Москва, 1993 (співавтор); Технологія хлібопекарського виробництва: Підруч. К., 2002; Лабораторний практикум з технології хлібопекарського та макаронного виробництва. К., 2006 (співавтор).
Т. В. Бондаренко
Основні праці
Повышение качества хлебобулочных изделий. К., 1984; Использование нетрадиционного сырья в хлебопечении. К., 1988; Довідник інженера-технолога хлібопекарського виробництва. К., 1990; Общая технология пищевых производств: Учеб. Москва, 1993 (співавтор); Технологія хлібопекарського виробництва: Підруч. К., 2002; Лабораторний практикум з технології хлібопекарського та макаронного виробництва. К., 2006 (співавтор).