Розмір шрифту

A

Дієтологія

ДІЄТОЛО́ГІЯ (від дієта і …логія) — наука про фізіологічні та біо­хімічні основи харчува­н­ня здорової людини та при різноманітних захворюва­н­нях. Включає роз­діли: рац. харчува­н­ня, превентивне та дієтичне харчува­н­ня, нутриціологія (ви­вчає вплив харч. речовин на фізіол. та біо­хім. процеси в організмі). На межі фармакології та Д. роз­вивається фармакодієтологія. Звʼязок між здоровʼям та якістю харчува­н­ня людини спо­стерігали ще в давні часи, свідче­н­ням чого є праці Гіп­пократа, Демокрита, Цельсія, К. Ґалена, Авіцен­ни та ін. Зокрема на думку Аристотеля та К. Ґалена, їжа, потрапивши в шлунк.-кишк. тракт, за­знає процесів, схожих на шумува­н­ня, і пере­творюється в кров. Ця теорія була заг.-ви­знаною понад 20 століть. На її під­ставі роз­роблено низку дієт з метою полегше­н­ня пере­творе­н­ня їжі в кров і покраще­н­ня її живильних властивостей.

Досягне­н­ня в галузях хімії і природо­знавства кін. 18 — поч. 19 ст. стали перед­умовою для ви­вче­н­ня складу харч. продуктів та роз­витку Д. У 2-й пол. 19 ст. активізувалися дослідж. у галузях хімії їжі та біо­хімії. 1842 нім. хімік Ю. Лібіґ класифікував харч. речовини, описав їхню роль для організму. Основи сучас. біо­хімії та фізіології харчува­н­ня об­ґрунтував О. Пал­ладін у кн. «На­учные основы народного питания» (Х., 1919; мала кілька пере­ви­дань, зокрема 1925 — українською мовою). У 60-і рр. 20 ст. роз­роблено теорію збалансованого харчува­н­ня, започатковану ще в серед. 19 ст., що перед­бачає не лише забезпече­н­ня організму необхідною кількістю енергії, але і дотрима­н­ня спів­від­ноше­н­ня між числен­ними чин­никами спожива­н­ня їжі. Вагомий внесок у її роз­виток зробив О. Покровський. Його дослідж. стали основою норм фізіол. потреб в енергії, білках, жирах, вуглеводах, вітамінах і мінерал. речовинах для різних груп населе­н­ня. Про­блемам Д. присвяч. праці О. Губергріца, Б. Смолянського, В. Ванханена, В. Смоляра, Ю. Григорова. В остан­ні роки від­крито нутрієнти коензим Q10, кверцетин, проантоціаніди, лікопен, лютеїн, зеаксантин. Всього нині ві­домо бл. 600 каротиноїдів, кожний із яких має особливий вплив на окремі функції та тканини. Встановлено регулювал. дію жирних кислот класу омега-9, 6, 3 та їхню активну участь у процесах запале­н­ня, під­вище­н­ня згорта­н­ня крові, а також протизапальні, антиагрегантні та ін. властивості. Проходять дослідж. макро- та мікро­елементів — магнію, селену, цинку, хрому та ін., окремих амінокислот і пептидів. Виявлено не лише профілакт., а й фармакол. ефект низки нутрієнтів. Г. Анохіна та Н. Харченко за­пропонували ентерогепатоцелюлярну теорію харчува­н­ня, в якій узагальнили досягне­н­ня фізіології та біо­хімії у ви­вчен­ні про­блеми пере­творе­н­ня харч. компонентів у шлунк.-кишк. тракті, інформ. метаболіч. впливів, ролі кишк. мікрофлори та печінки для клітин. харчува­н­ня. Нині у Д. домінує принцип індивід. під­ходу до при­значе­н­ня оздоров. та лікув. харчува­н­ня.

Літ.: див. Дієта.

Г. А. Анохіна

Додаткові відомості

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2007
Том ЕСУ:
7
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Наука і вчення
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
26443
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
256
сьогодні:
1
Бібліографічний опис:

Дієтологія / Г. А. Анохіна // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2007. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-26443.

Diietolohiia / H. A. Anokhina // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2007. – Available at: https://esu.com.ua/article-26443.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору