ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Бухгалтерія

БУХГАЛТЕ́РІЯ (від нім. Buch — книга і halten — тримати) — обліковий підрозділ або група працівників-спеціалістів підприємства, організації, установи, які здійснюють всі основні роботи з поточного бухгалтерського обліку, складання звітності, контролю за збереженням власності та дотримання статутних вимог. Б. є самостій. структур. підрозділом і не може входити до складу ін. структур підприємств та їхніх об’єднань. Осн. продукт Б. — звітна інформація, яка визначається інтересами її користувачів. Б. — інформ. центр підприємства, який містить 2 елементи: кадри і регістри. Інформація через письмові документи відображається бухгалтерами в облік. регістрах. Бухгалтер — спеціаліст, працівник Б. підприємства, установи, організації, який виконує певний обсяг облік. роботи, службовець, якому чинне законодавство надало певні права та обов’язки (здійснює контроль за госп. операціями). Більшість фінанс. документів без підпису бухгалтера не мають юрид. сили. Від нього вимагаються глибокі знання не лише у сфері бухгалтер. обліку, але й у галузі економіки, організації виробництва та планування, екон. аналізу, фінансів, кредиту, статистики, права та ін. наук. Б. зобов’язана вести облік, складати звітність, контролювати госп. операції з точки зору їхньої законності та госп. доцільності, здійснювати контроль за дотриманням кошторис. та фінанс. дисципліни тощо. Коло цих обов’язків визначає чинне законодавство щодо організації бухгалтер. обліку й звітності в Україні. Структура Б., чисельність апарату та організація її роботи залежать від обсягу й характеру діяльності підприємства, а також від рівня тех. забезпечення працівників. На великому підприємстві створюється гол. Б., яку очолює гол. бухгалтер і його заступник. Б. може складатися з відділів: обліку осн. засобів і нематеріал. активів, вироб. запасів, оплати праці, грош. коштів, розрахунк. операцій, витрат виробництва, готової продукції та її реалізації, обліку фондів і фінанс. результатів. На невеликих підприємствах облікову роботу розподіляють між окремими працівниками Б. У разі децентралізації обліку в підрозділах підприємства створюють Б. або облікові групи. При централізації обліку кількох підприємств створюють централіз. Б., яка веде бухгалтер. звітність, складає зведені звіти й аналізує їх, розробляє методологію обліку, проводить інструктаж з питань обліку та внутр. аудит.

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2023
Том ЕСУ:
3
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
38341
Вплив статті на популяризацію знань:
13
Бібліографічний опис:

Бухгалтерія / Ф. Ф. Бутинець, Н. М. Малюга // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2004, оновл. 2023. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-38341.

Bukhhalteriia / F. F. Butynets, N. M. Maliuha // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2004, upd. 2023. – Available at: https://esu.com.ua/article-38341.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору