Купчик Михайло Петрович
КУ́ПЧИК Михайло Петрович (01. 01. 1951, смт Сокиряни, нині місто Чернів. обл. – 04. 06. 2009, Київ) – фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1991), професор (1995). Закін. Київ. технол. інститут харчової промисловості (1973). Відтоді працював в Інституті колоїд. хімії та хімії води, від 1978 – в Інституті тех. теплофізики АН УРСР; від 1989 – у Нац. університеті харч. технологій (усі – Київ): від 1995 – завідувач кафедри охорони праці та цивіл. оборони, від 2001 – завідувач кафедри технології цукру та полісахаридів. Наукові дослідження у галузі електротехнології харч. вироб-в. Вивчав взаємодію електрич. полів з клітин. структурами рослин. сировини. Встановив ефекти електроутримування домішок цукр. розчинів на поляризованих матеріалах, електродифузії цукрози та залишк. поляризації клітин. структур.
Пр.: Перспективы создания новых электротехнологий в сахарной промышленности // Изв. вузов. Пищевая технология. 1988. № 4; Научные и практические принципы электрической обработки пищевых продуктов и материалов. К., 1994; Цукрове виробництво: додаткові резерви // Харч. і переробна пром-сть. 1997. № 2; Сучасні електротехнології переробки бурякової сировини // Вісн. Харків. тех. університету с. господарства. 2007. Вип. 58; Коефіцієнт дифузії цукрози в електроактивованих середовищах // Харч. і переробна пром-сть. 2008. № 3 (усі – співавт.).
Т. В. Бондаренко
Основні праці
Перспективы создания новых электротехнологий в сахарной промышленности // Изв. вузов. Пищевая технология. 1988. № 4; Научные и практические принципы электрической обработки пищевых продуктов и материалов. К., 1994; Цукрове виробництво: додаткові резерви // Харч. і переробна пром-сть. 1997. № 2; Сучасні електротехнології переробки бурякової сировини // Вісн. Харків. тех. університету с. господарства. 2007. Вип. 58; Коефіцієнт дифузії цукрози в електроактивованих середовищах // Харч. і переробна пром-сть. 2008. № 3 (усі – співавт.).