Розмір шрифту

A

Мікробіологічний синтез

МІКРОБІО­ЛОГІ́ЧНИЙ СИ́НТЕЗ — синтез мікроорганізмами (бак­теріями, стрептоміцетами, дріжджами й мікро­скопічними грибами) первин­них і вторин­них метаболітів (амінокислот, антибіо­тиків, вітамінів, ферментів, коферментів, алкалоїдів, гормонів, спиртів, органічних кислот, нуклеотидів, полісахаридів, ліпідів, білково-вітамін­них концентратів, лікарських препаратів, засобів захисту рослин та інших речовин) в умовах поверх­невого й глибин­ного культивува­н­ня на заводах мікробіо­логічної промисловості. М. с. здійснюють ферментні системи мікроб. клітини під час викори­ста­н­ня дешевих джерел азоту (ніт­рати, солі амонію, дріжджовий екс­тракт) і вуглецю (вуглеводи, орган. кислоти, спирти, жири, вуглеводні нафти, гідролізати від­ходів деревооб­роб. промисловості та с. господарства, барда). За­звичай, у М. с. використовують високо­активні продуценти мікроорганізмів, одержані за допомогою методів генет. селекції (індуков. мутагенезу) і ген. інженерії. М. с. складається з послідов. стадій: приготува­н­ня стерил. середовища та посів. матеріалу; пере­несе­н­ня остан­нього у ферментер; вирощува­н­ня продуцента в аероб. або анаероб. умовах при сталій т-рі й рН культурал. рідини; від­діле­н­ня біо­маси від рідини фільт­рацією або сепарацією; виділе­н­ня, очище­н­ня й суші­н­ня кінц. продукту. Вирощува­н­ня мікроорганізмів здійснюють у спец. реакторах (ферментерах) різного обʼєму, культурал. рідина в яких по­стійно пере­мішується спец. при­строями й аерується стерил. повітрям для забезпече­н­ня необхід. рівня роз­чиненого кисню. Процес ферментації контролюють за допомогою електрон. приладів. Якщо необхідно, у ферментер подають свіже середовище й виводять внутрішньо- і позаклітин­ні продукти М. с. (без­перерв. процес). При періодич. процесі культивува­н­ня продукти метаболізму виводять після закінче­н­ня ферментації. За допомогою М. с. в Україні виробляють амінокислоти лізин, триптофан і глютамінову кислоту, корм. антибіо­тик біо­віт (суміш хлортетрацикліну і вітаміну В12), циклопептид. антибіо­тик поліміксин В, бета-каротин та ін.

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2019
Том ЕСУ:
21
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
67569
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
504
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 27
  • середня позиція у результатах пошуку: 23
  • переходи на сторінку: 3
  • частка переходів (для позиції 23): 740.7% ★★★★★
Бібліографічний опис:

Мікробіологічний синтез / Б. П. Мацелюх // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2019. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-67569.

Mikrobiolohichnyi syntez / B. P. Matseliukh // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2019. – Available at: https://esu.com.ua/article-67569.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору