Мікроелементологія
МІКРОЕЛЕМЕНТОЛО́ГІЯ (від мікро..., лат. elementum — стихія, первісна речовина і ...логія) — вчення про склад, біологічну роль і механізми участі хімічних елементів низьких концентрацій (мікроелементів) у живих організмах, а також стани й процеси в них, повʼязані з порушенням надходження (нестачею або надлишком) чи дисбалансом мікроелементів. Мікроелементи в живих організмах почали виявляти ще у 19 столітті, хоча систематично їх досліджують від початку 20 століття. Значний внесок у вивчення впливу мікроелементів на життєдіяльність організмів зробив В. Вернадський та його послідовники. Нині виокремлюють біологічні (фізіологічні) М., медичну М., ветеринарну М., нутриціологічну М., агрономічну (агрохімічну) М., хімічну М., біогеохімічну М. тощо. Втім, їх можна обʼєднати за трьома основними напрямами — М. рослин, М. тварин і М. людини. Визначають 30 найважливіших мікроелементів для життєдіяльності рослин, тварин і людини — залізо, йод, марганець, кобальт, мідь, селен, цинк, фтор, хром, бром, молібден, ванадій, кремній та ін. Чим менша концентрація елемента в живому організмі, тим важче зʼясувати його біологічну роль і функції. Наприклад, досі точно не встановлено значення таких елементів у живих організмах, як скандій, цирконій, ніобій.
Термін «мікроелементологія» найчастіше вживають у медичній практиці щодо М. людини; він набув поширення в останні десятиліття внаслідок накопичення й поглиблення клінічних досліджень обміну мікроелементів у людському організмі, що стало можливим, зокрема, завдяки новітнім діагностичним технологіям. Хоча перші дослідження з М. були проведені на тваринах у 1920-х рр., коли зіставляли склад мікроелементів у ґрунтах і тварин. тканинах із різних геохімічних зон. У 1980-х рр. встановлено норми вмісту більшості мікроелементів в організмі, що дозволило проводити практичну діяльність у напрямі аналізу й корекції вмісту мінералів в організмі людини. Для визначення елементного складу нині використовують окремі види спектрометрії (атомно-абсорбційну, атомно-емісійну з індуктивно-звʼязаною плазмою) та фотометричні методи (в інфрачервоному спектрі або видимому й ультрафіолетовому спектрі). Нині відомо, що організм людини (на рівні всіх тканин і рідин) складається з 86-ти хімічних елементів таблиці Д. Менделєєва, із них 25 — найнеобхідніші для нормальної життєдіяльності організму. Усі вони за рівнем концентрації поділяються на мікро- та макроелементи. Концентрація мікроелементів у людському організмі становить від 0,001 до 0,000000000001 %, а добова потреба в них не перевищує 100 мг. Концентрацію мікроелементів визначають за їхнім вмістом у крові, волоссі, нігтях, слині, шлунковому соку. За біологічною цінністю мікроелементи поділяють на життєво необхідні, або есенційні, та умовно необхідні; існує також поділ мікроелементів на нетоксичні й потенційно токсичні. Основні функції мікроелементів в організмі людини — регулювання багатьох біохімічних процесів (зокрема кислотно-основного балансу, осмотичного тиску клітинних і міжклітинних рідин, водно-сольового обміну, системи згортання крові тощо), активування низки ферментних систем, гормонів, антитіл; сприяння нормальному функціонуванню різних органів і тканин; участь у побудові опорних тканин організму. Мікроелементи розподіляються в організмі не рівномірно, а залежно від їхньої фізіологічної ролі. Так, наприклад, у головному мозку активну участь у складних біохімічних процесах беруть мідь, марганець, алюміній, кремній, титан, срібло. У щитоподібній залозі концентрується йод (хоча він присутній у всьому організмі), є також бром, кобальт, арсен, ртуть, мідь, свинець, фтор, цинк, титан. У підшлунковій залозі — цинк, кобальт, нікель, арсен, йод, молібден, кремній, марганець, олово, хром, свинець. Печінка, з одного боку, є основним сховищем мінеральних речовин для організму, а з іншого — єдиним органом, що виводить надлишок мікроелементів з нього. Мікроелементи не синтезуються в організмі; джерелом їхнього надходження є продукти харчування рослинного й тваринного походження та вода.
Розвитку М. сприяють також новітні геохімічні дослідження, оскільки обсяг надходження мікроелементів до організму залежить не лише від набору продуктів харчування, а й від геохімічних умов місцевості, в якій вони були отримані, та загалом від стану довкілля, де живе людина. Нині в медицині багато неінфекційних хвороб повʼязують з дефіцитом, надлишком або дисбалансом мікро- та макроелементів в організмі. Виділяють кілька груп причин, що найчастіше зумовлюють порушення здоровʼя у звʼязку з мікроелементами (такі порушення ще називають мікроелементозами): природні ендогенні чинники (вроджені, спадкові дисфункції, що спричиняють проблеми з обміном мікроелементів), природні екзогенні чинники (географічно різна місцевість має неоднаковий природний склад мікроелементів у повітрі, водах, ґрунтах — від недостатнього до надлишкового для нормальної життєдіяльності людини), техногенні чинники (техногенне забруднення довкілля призводить до значного перевищення мікроелементів у ньому), ятрогенні (перевищення концентрації мікроелементів у звʼязку з прийомом лікарських засобів або порушення обміну мікроелементів як їхня побічна дія). Найвідоміший у світі приклад мікроелементозу — це ендемічний дефіцит йоду, який призводить до розвитку зоба. Про те, що ендемічний зоб є наслідком дефіциту йоду, в науці відомо ще з першої половини 20 століття, хоча вважають, що йододефіцитний зоб уперше описано ще в стародавньому Китаї, де його лікували витяжками з морських водоростей та щитоподібних залоз свійських тварин. Це захворювання найчастіше характерне для гірських місцевостей. Дефіцит йоду виявлено в західних і північних регіонах України, зокрема в так званій Поліській біогеохімічній провінції, якій властива нестача йоду в ґрунті, воді та харчових продуктах. У Карпатах і Поліській біогеохімічній провінції фіксують також підвищену частоту гіперплазії щитоподібної залози. Лівобережна Україна, особливо Полтавська обл., є природно-ендемічною зоною ще одного захворювання — флюорозу зубів, повʼязаного з підвищеним вмістом сполук фтору. Завеликий вміст цього елемента в питній воді реєструють також на окремих територіях Одеської обл. Залізодефіцитна анемія — ще один яскравий приклад поширеного мікроелементозу, який часто трапляється в педіатричній практиці, акушерстві та гінекології. За деякими даними, її фіксують у кожної пʼятої людини у світі. До низки інших захворювань, що чітко корелюють із нестачею чи надлишком мікроелементів, відносять борні ентерити, ендемічну кремнієву нефропатію, молібденову подагру, алюмінієву хворобу, сурмʼяну сечокамʼяну хворобу, марганцевий паркінсонізм, хворобу Кашина–Бека, повʼязану з надлишком стронцію, хворобу Кешана, зумовлену дефіцитом селену, хворобу «ітай-ітай», що виникає за умов високого вмісту кадмію в питній воді, «хворобу любителів пива» (збільшення щитоподібної залози внаслідок надлишку кобальту, повʼязаного з окремими сортами пива) тощо. На території України у звʼязку з техногенним забрудненням довкілля фіксують підвищений вміст деяких мікроелементів, а саме: нікелю, ванадію, ртуті (у районах з розвиненою енергетичною промисловістю); хрому, марганцю, свинцю (у районах зі скупченням підприємств машинобудування); свинцю і брому (там, де багато вихлопних газів автомобілів); цинку й міді (в усіх промислових містах). Особливо негативний техногенний вплив на склад мікроелементів у довкіллі мала Чорнобильська катастрофа — продукти розпаду урану, передусім стронцій та цезій, що зберігають радіаційну активність, здатні витісняти інші мікроелементи й накопичуватися в організмі.
Розвиток сучасного М. відбувається в напрямі активних наукових досліджень ролі мікроелементів у патогенезі тих чи інших хвороб. Наприклад, патологічні процеси, що є причиною захворювань серця й судин, нині вивчають у звʼязку з такими мікроелементами, як кадмій, кобальт, хром, мідь, залізо, свинець, цинк; захворювання, повʼязані зі щільністю кісткової тканини (остеопороз), — з міддю, марганцем, цинком; суглобові патології (артрити) — з кобальтом, міддю, залізом, літієм, марганцем, стронцієм, цинком; імунної системи організму — із загальним порушенням балансу мікроелементів тощо. Результати якісних клінічних досліджень з М. публікують у міжнародних фахових журналах, що відіграли важливу роль у становленні М. як розділу медицини, серед них — «Trace Elements in Medicine» (виходить від 1984), «Journal of Trace Elements and Electrolytes in Health and Disease» (від 1987), «Journal of Trace Elements in Experimental Medicine» (від 1988).