Кігель Наталія Федорівна
КІ́ГЕЛЬ Наталія Федорівна (16. 12. 1951, м. Дубно Рівнен. обл.) — фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (2004). Премія УААН «За видатні досягнення в аграр. науці» (1999). Закін. Київський університет (1974). Від 1975 працювала в Інституті мікробіології і вірусології АНУ; від 1993 — завідувач відділу біотехнологій Технол. інституту молока та м’яса НААНУ (обидва — Київ). Вивчає фізіологію, біохімію і систематику молочно-, пропіоновокислих, біфідобактерій, мікрококів та ін. груп мікроорганізмів, необхідних для переробки молоч. і м’ясної сировини, бактеріофаги заквашувал. мікрофлори; розробляє технології заквашувал. препаратів для виробництва традиц. та функціон. молоч. продуктів, твердих сирів і ферментов. м’ясних виробів.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Заквасочные культуры для ферментированных молочных продуктов: основные свойства и виды // Молочна пром-сть. 2005. № 1; Вплив бактеріальних препаратів на смако-ароматичні властивості сиров’ялених ковбас // ВАН. 2007. № 7 (співавтор); Використання бактеріальних препаратів Lactobacillis casei у виробництві функціональних продуктів // Там само. 2008. № 6 (співавтор); Дослідження кількісного та якісного складу мікрофлори ферментованих м’ясних продуктів непромислового виробництва // Там само. 2009. № 6 (співавтор); Кефір: сучасний погляд на мікрофлору та технологію // Молокопереробка. 2010. № 7(58) (співавтор).