Ковбаса Володимир Миколайович
КОВБАСА́ Володимир Миколайович (06. 02. 1954, с. Требухів Бровар. р-ну Київ. обл.) — фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1998), професор (2000). Державна премія України в галузі науки і техніки (2016). Закін. Київ. технол. інститут харчової промисловості (1976). Працював на виробництві. Від 1981 — у Нац. університеті харч. технологій (Київ): від 1998 — декан факультету технології бродил. і хлібопекар. виробів, від 2001 — проректор з навч.-вихов., від 2008 — з наукової роботи, водночас від 2005 — завідувач кафедри технології хліба, кондитер., макарон. виробів, харч. концентратів. Розробляє технології виробництва харч. концентратів підвищених харч. та біол. цінностей, дит. і лікув.-профілакт. призначення на основі зерн. сировини.
Пр.: Системний підхід до технологій борошняних кондитерських виробів спеціального призначення та критерій оптимізації // Наук. пр. Одес. академії харч. технологій. 2008. Т. 1, вип. 34; К вопросу о сроках хранения картофельных чипсов // Вісн. Харків. університету. 2008. № 74; Зміна якості продуктів високотемпературної ко-екструзії при зберіганні та шляхи її стабілізації // Хлібопекар. і кондитер. пром-сть. 2009. № 6; Екструзійні картоплепродукти з використанням різних видів зернових // Наук. пр. Нац. університету харч. технологій. К., 2009. Вип. 28; Дослідження комплексоутворення плюмбуму (ІІ) з лейцином // Там само. 2010. Вип. 29.
Т. В. Бондаренко
Основні праці
Системний підхід до технологій борошняних кондитерських виробів спеціального призначення та критерій оптимізації // Наук. пр. Одес. академії харч. технологій. 2008. Т. 1, вип. 34; К вопросу о сроках хранения картофельных чипсов // Вісн. Харків. університету. 2008. № 74; Зміна якості продуктів високотемпературної ко-екструзії при зберіганні та шляхи її стабілізації // Хлібопекар. і кондитер. пром-сть. 2009. № 6; Екструзійні картоплепродукти з використанням різних видів зернових // Наук. пр. Нац. університету харч. технологій. К., 2009. Вип. 28; Дослідження комплексоутворення плюмбуму (ІІ) з лейцином // Там само. 2010. Вип. 29.