Розмір шрифту

A

Пивоваров Павло Петрович

ПИВОВА́РОВ Павло Петрович (02. 07. 1952, м. Лисичанськ, нині Сіверськодонецького р-ну Луганської обл.) — фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1992), професор (1997). Державна премія України в галузі науки і техніки (2012). Закінчив Харківський ін­ститут громадського харчува­н­ня (1974), де від­тоді й працював (згодом Харківський університет харчува­н­ня та торгівлі): 1984—97 — завідувач кафедри технології виробництва продукції громадського харчува­н­ня, 1997—2021 — професор кафедри технології харчува­н­ня; від 2021 — професор кафедри харчових технологій в ресторан­ній індустрії Державного біо­технологічного університету (Харків). Наукові дослідже­н­ня: теоретичні основи харчових технологій, ін­новаційні технології харчової продукції, методологія харчової науки, індустріальні технології харчової продукції в межах реалізації бізнес-проєктів. Роз­робив низку технологій, за якими побудовані харчові виробництва в Україні (ТОВи «Тайфун 2000», «Капсулар»), Іспанії («Vitalis S.L.», «Ubago S.L.», «Elayo S.L.»), США («Bio-Revival LLC»).

Пр.: Использование метилце­л­люлозы при производстве кулинарной продукции с пен­ной структурой. Х., 1990; Технологія термо­стабільних емульсійних соусів на основі овочевої сировини. Х., 2010; Технологія десертів з викори­ста­н­ням стабілізаційних систем на основі крохмалю. Х., 2010; Теоретичні та прикладні аспекти стабілізації харчових продуктів з гетероген­ною структурою. Х., 2010; Ін­новаційні технології виробництва продукції масового спожива­н­ня. Х., 2011; Удосконале­н­ня методології екс­пертизи поруватих харчових продуктів. Х., 2012; Технологія гранульованих напів­фабрикатів для солодких страв. Х., 2015; Технології соусів солодких із викори­ста­н­ням крохмалів фізичної модифікації. Х., 2017; Наукові основи виробництва напів­фабрикатів з сиру кисломолочного для ресторан­ної індустрії. Х., 2018; Технологія термо­стабільних пружних емульсій для виробів з фаршів. Х., 2019; Сучасні досягне­н­ня харчової науки: Навч. посіб. Хн., 2022 (усі — спів­авт.).

Літ.: Павло Петрович Пивоваров: Біо­бібліогр. покажч. Х., 2021.

О. О. Гринченко

Додаткові відомості

Основні праці
Использование метилцеллюлозы при производстве кулинарной продукции с пенной структурой. Х., 1990; Технологія термостабільних емульсійних соусів на основі овочевої сировини. Х., 2010; Технологія десертів з використанням стабілізаційних систем на основі крохмалю. Х., 2010; Теоретичні та прикладні аспекти стабілізації харчових продуктів з гетерогенною структурою. Х., 2010; Інноваційні технології виробництва продукції масового споживання. Х., 2011; Удосконалення методології експертизи поруватих харчових продуктів. Х., 2012; Технологія гранульованих напівфабрикатів для солодких страв. Х., 2015; Технології соусів солодких із використанням крохмалів фізичної модифікації. Х., 2017; Наукові основи виробництва напівфабрикатів з сиру кисломолочного для ресторанної індустрії. Х., 2018; Технологія термостабільних пружних емульсій для виробів з фаршів. Х., 2019; Сучасні досягнення харчової науки: Навч. посіб. Хн., 2022 (усі — співавт.).

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2023
Том ЕСУ:
стаття має лише електронну версію
Дата опублікування статті онлайн:
Тематичний розділ сайту:
Людина
Ключове слово:
фахівець у галузі харчових технологій
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
881517
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
50
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 2
  • середня позиція у результатах пошуку: 3
  • переходи на сторінку: 2
  • частка переходів (для позиції 3):
Бібліографічний опис:

Пивоваров Павло Петрович / О. О. Гринченко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2023. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-881517.

Pyvovarov Pavlo Petrovych / O. O. Hrynchenko // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2023. – Available at: https://esu.com.ua/article-881517.

Завантажити бібліографічний опис

Єгоров
Людина  |  Том 9  |  2025
Л. В. Капрельянц
Ємельянова
Людина  |  Том 9  |  2009
Т. В. Бондаренко
Єресько
Людина  |  Том 9  |  2024
О. Ф. Льодова
ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору