Пивоваров Павло Петрович
ПИВОВА́РОВ Павло Петрович (02. 07. 1952, м. Лисичанськ, нині Сіверськодонецького р-ну Луганської обл.) — фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1992), професор (1997). Державна премія України в галузі науки і техніки (2012). Закінчив Харківський інститут громадського харчування (1974), де відтоді й працював (згодом Харківський університет харчування та торгівлі): 1984–97 — завідувач кафедри технології виробництва продукції громадського харчування, 1997–2021 — професор кафедри технології харчування; від 2021 — професор кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії Державного біотехнологічного університету (Харків). Наукові дослідження: теоретичні основи харчових технологій, інноваційні технології харчової продукції, методологія харчової науки, індустріальні технології харчової продукції в межах реалізації бізнес-проєктів. Розробив низку технологій, за якими побудовані харчові виробництва в Україні (ТОВи «Тайфун 2000», «Капсулар»), Іспанії («Vitalis S.L.», «Ubago S.L.», «Elayo S.L.»), США («Bio-Revival LLC»).
Додаткові відомості
- Основні праці
- Использование метилцеллюлозы при производстве кулинарной продукции с пенной структурой. Х., 1990; Технологія термостабільних емульсійних соусів на основі овочевої сировини. Х., 2010; Технологія десертів з використанням стабілізаційних систем на основі крохмалю. Х., 2010; Теоретичні та прикладні аспекти стабілізації харчових продуктів з гетерогенною структурою. Х., 2010; Інноваційні технології виробництва продукції масового споживання. Х., 2011; Удосконалення методології експертизи поруватих харчових продуктів. Х., 2012; Технологія гранульованих напівфабрикатів для солодких страв. Х., 2015; Технології соусів солодких із використанням крохмалів фізичної модифікації. Х., 2017; Наукові основи виробництва напівфабрикатів з сиру кисломолочного для ресторанної індустрії. Х., 2018; Технологія термостабільних пружних емульсій для виробів з фаршів. Х., 2019; Сучасні досягнення харчової науки: Навч. посіб. Хн., 2022 (усі — співавт.).
Рекомендована література
- Павло Петрович Пивоваров: Біобібліогр. покажч. Х., 2021.