Рибалка Олександр Ілліч
Визначення і загальна характеристика
РИБА́ЛКА Олександр Ілліч (04. 05. 1950, с. Високопілля Олександрівського, нині Краматорського р-ну Донецької обл.) — генетик, вчений-селекціонер. Доктор біологічних наук (2009), член-кореспондент НАНУ (2018) і НААНУ (2020). Державна премія України в галузі науки і техніки (2014). Закінчив Харківський сільськогосподарський інститут (1972). Від 1975 працює в Селекційно-генетичному інституті — Національному центрі насіннєзнавства та сортовивчення НААНУ (Одеса): від 2004 — завідувач відділу генетичних основ селекції. Вперше виконав картування на короткому плечі хромосоми 1ВS пшениці генного локусу Gli-B1, що кодує біосинтез запасних білків ендосперму гліадинів. Практичне втілення наукових розробок Р. дало змогу започаткувати в Україні нові напрями селекції та створити перші вітчизняні сорти пшениці та ячменю з принципово новим комплексом споживчих характеристик: сорти пшениці бісквітного використання (червонозерний екстрам’якозерний сорт Оксана та білозерний екстрам’якозерний сорт Білява), сорт пшениці ваксі Софійка зі зміненим біохімічним складом крохмалю, сорти чорнозерної пшениці Чорноброва і Чорнозерна з підвищеним вмістом у зерні вітамінів та мікроелементів, з високою антиоксидантною активністю зерна, високобілковий сорт ярого голозерного ячменю Ахіллес харчового та кормового напрямів використання, сорт ячменю озимого голозерного Крікс кормового напряму використання, сорт озимого тритикале Альбіна спиртодистилятного і кормового напрямів використання.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Якість пшениці та її поліпшення. К., 2011; Ячмінь як продукт функціонального харчування. К., 2016; Фiзiолого-бiохiмiчнi та генетичнi особливостi ячменю як продукту функцiонального харчування // Фізіологія рослин і генетика. 2021. Т. 53, № 6 (співавт.); Lpa-мутації і біофортифікація голозерного ячменю (Hordeum vulgare L.) за вмістом у зерні мінерального фосфору // Там само. 2022. Т. 54, № 6 (співавт.); Голозерний харчовий ячмінь (Hordeum vulgare L. var. nudum) — генетичні та селекційні дослідження // Там само. 2023. Т. 55, № 6 (співавт.); Цільнозернові продукти — світова стратегія здоров’я // Там само. 2024. Т. 56, № 2 (співавт.).