Янчевський Віктор Казимирович
Визначення і загальна характеристика
ЯНЧЕ́ВСЬКИЙ Віктор Казимирович (03. 06. 1946, Тбілісі — 30. 08. 2001, Київ) — фахівець у галузі харчової та переробної промисловості. Доктор сільськогосподарських наук (1993), академік УААН (1999). Орден «За заслуги» 3-го ступеня (1997). Закінчив Київський технологічний інститут харчової промисловості (1969). Працював на спиртовому комбінаті; 1971–2001 — в Українському НДІ спирту і біотехнології продовольчих продуктів (Київ): 1986–93 — завідувач сектору, заступник директора, 1993–2001 — директор Інституту, генеральний директор НВО «Біоспиртпрод». Наукові дослідження: розроблення нових та оптимізація традиційних способів біоконверсії вуглеводомісної сировини з одержанням етанолу, хлібопекарних дріжджів, діоксиду вуглецю; створення технології перероблення нетрадиційної сировини з одержанням харчових продуктів, жирів, вітамінних і ферментних препаратів, біостимуляторів, препаратів медичного призначення. За участі Я. розроблено технології продуктів харчування з використанням компонентів білкової, полісахаридної природи, радіопротекторів; технології та обладнання для виробництва сухих хлібопекарських дріжджів, комплексного перероблення цукрової меляси.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Ускоренное спиртовое брожение мелассного сусла // Пищевая промышленность. 1980. № 1; Опыт работы Поповского экспериментального спиртзавода по переработке тростникового сахара-сырца // Ферментная и спиртовая промышленность. 1983. № 8; Сахароміцети в біотехнологічних процесах. К., 1998; Биотехнология спирта в Украине // Научно-тех. прогресс в спиртовой и ликероводочной отрасли промышленности: Мат. 3-й междунар. научно-практ. конф. Москва, 2001; ВНИИ пищевой биотехнологии и УкрНИИ спирта и биотехнологии пищевых продуктов — ведущие научные центры СНГ в области производства алкогольной продукции // Там само; Утилизация и использование отходов спиртовых заводов в промышленности и сельском хозяйстве // Там само; Современные технологии получения диоксида углерода при его утилизации из газов спиртового брожения // Там само; Таблицы спиртометрические: Справочное пособ. К., 2002 (усі — співавт.).