Розмір шрифту

A

Янчевський Віктор Казимирович

ЯНЧЕ́ВСЬКИЙ Віктор Казимирович (03. 06. 1946, Тбілісі — 30. 08. 2001, Київ) — фахівець у галузі харчової та переробної промисловості. Доктор сільськогосподарських наук (1993), академік УААН (1999). Орден «За заслуги» 3-го ступеня (1997). Закінчив Київський технологічний інститут харчової промисловості (1969). Працював на спиртовому комбінаті; 1971–2001 — в Українському НДІ спирту і біотехнології продовольчих продуктів (Київ): 1986–93 — завідувач сектору, заступник директора, 1993–2001 — директор Інституту, генеральний директор НВО «Біоспиртпрод». Наукові дослідження: розроблення нових та оптимізація традиційних способів біоконверсії вуглеводомісної сировини з одержанням етанолу, хлібопекарних дріжджів, діоксиду вуглецю; створення технології перероблення нетрадиційної сировини з одержанням харчових продуктів, жирів, вітамінних і ферментних препаратів, біостимуляторів, препаратів медичного призначення. За участі Я. розроблено технології продуктів харчування з використанням компонентів білкової, полісахаридної природи, радіопротекторів; технології та обладнання для виробництва сухих хлібопекарських дріжджів, комплексного перероблення цукрової меляси.

Додаткові відомості

Основні праці
Ускоренное спиртовое брожение мелассного сусла // Пищевая промышленность. 1980. № 1; Опыт работы Поповского экспериментального спиртзавода по переработке тростникового сахара-сырца // Ферментная и спиртовая промышленность. 1983. № 8; Сахароміцети в біотехнологічних процесах. К., 1998; Биотехнология спирта в Украине // Научно-тех. прогресс в спиртовой и ликероводочной отрасли промышленности: Мат. 3-й междунар. научно-практ. конф. Москва, 2001; ВНИИ пищевой биотехнологии и УкрНИИ спирта и биотехнологии пищевых продуктов — ведущие научные центры СНГ в области производства алкогольной продукции // Там само; Утилизация и использование отходов спиртовых заводов в промышленности и сельском хозяйстве // Там само; Современные технологии получения диоксида углерода при его утилизации из газов спиртового брожения // Там само; Таблицы спиртометрические: Справочное пособ. К., 2002 (усі — співавт.).
Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
лип. 2025
Том ЕСУ:
стаття має лише електронну версію
Дата опублікування статті онлайн:
Тематичний розділ сайту:
Людина
Ключове слово:
фахівець у галузі харчової та переробної промисловості
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
890212
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
1
сьогодні:
1
Бібліографічний опис:

Янчевський Віктор Казимирович / Л. В. Маринченко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2025. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-890212.

Yanchevskyi Viktor Kazymyrovych / L. V. Marynchenko // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2025. – Available at: https://esu.com.ua/article-890212.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору