ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Буряківництво

БУРЯКІВНИ́ЦТВО  — галузь сільського господарства, що спеціалізується на вирощуванні цукрових буряків як сировини для цукрової промисловості. У країнах з помір. кліматом сировиною для виробництва цукру є цукрові буряки — дворічна культура, яка на 1-му році вегетації утворює коренеплоди масою 600 і більше грамів з вмістом цукру бл. 18–20 %. Світ. площа посіву фабрич. буряків становить понад 9 млн га, що дає можливість отримувати з них 35–40 % заг. виробництва цукру в світі. Майже 80 % посів. площ цукр. буряків зосереджено в Європі. Україна за розмірами посів. площ посідає 1-е м. у світі (15– 17 %), на поч. 90-х рр. була однією з 6-ти країн — найбільших експортерів цукру в світі. Б. разом із насінництвом і цукровиробництвом становлять бурякоцукровий агропром. комплекс (БАК). Це цілісна ієрархічна система суб’єктів господарювання різноманіт. форм власності, які здійснюють виробництво насіння та плодів цукр. буряків, цукру та їх реалізацію. Структура комплексу: виготовлення засобів виробництва для вирощування цукр. буряків і цукру; вирощування буряків та виробництво цукру; вироб. і соц. інфраструктура.

Б. в Україні зародилося ще у 20-х рр. 19 ст. Перші цукр. заводи збудов. у Черніг. (1824, с. Макашине, нині смт Менського р-ну Черніг. обл.) та Київ. (1826, с. Трошин, нині Канів. р-ну Черкас. обл.) губ. Після будівництва цих і нових заводів центр Б. та цукроваріння перемістився з Росії в Україну, де поступово розвинулася мережа цукр. заводів, буряківничих госп-в, селекц. станцій (Немерчанська — 1886, Уладівська — 1888, Іванівська — 1897, Верхняцька — 1899, Миронівська — 1911). Галузь швидко набувала селекц.-насінниц. і технол. незалежності від розвинених на той час бурякосійних країн світу. Значний внесок у розвиток галузі зробили укр. підприємці Терещенки, Харитоненки, Браницькі, Бобринські, Бродські. 1913 площа посіву цукр. буряків в Україні становила 558 тис. га, врожайність — 167 ц/га. 1918 цукр. пром-сть націоналізовано, а н.-д. та селекц.-насінниц. станції об’єднано в єдину мережу й підпорядковано Гол. комітету Б. (пізніше Головцукор). Для методич. керівництва й розроблення наук. і практ. питань селекції 1922 в Києві створ. Наук. інститут селекції (від 1992 — Цукрових буряків інститут УААН). Нові сорти й прискорене їх розмноження дали змогу вже у серед. 30-х рр. сповна забезпечити потреби галузі влас. насінням. До важливих періодів вітчизн. Б. належить початок індустріалізації галузі (випуск просап. трактора «Універсал» і першого спец. комплексу машин — 1934), створення високоцукристих сортів на Верхняц., Уладів. та ін. станціях. 1940 Україна мала 820 тис. га посівів цукр. буряків, урожайність — 155 ц/га, цукристість — 17,1 %. За часів 2-ї світової війни укр. Б. зазнало знач. спаду, однак уже 1950 перевершено довоєн. рівень виробництва (посівні площі становили 828 тис. га, закупівля сировини — майже 14 млн т, урожайність — 177 ц/га, цукристість — 17,7 %). Такий швидкий розвиток Б. відбувався за рахунок екстенсив. землеробства, посилення експлуатації земел. угідь, що призвело до погіршення їхнього стану. У колгоспах до роботи над обробітком буряк. плантацій залучалися не лише всі дорослі працівники, а й школярі. Наприкінці 50-х рр. площа під цукр. буряк зросла до 1457 тис. га, закупівля сировини — до 29 млн т, урожайність — до 200 ц/га. В Україні вперше у світі була створена однонасінна форма цукр. буряків (О. Коломієць, Г. Мокан, О. Попов, М. Бордонос, В. Зосимович, І. Бузанов), що відкрило перспективи виробництва за індустр. технологією. Впровадження нової технології з використанням однонасін. сортів і випуск комплексу досконаліших машин (культиватори КРУ-5,4; 2КРН-2,8; сівалки СКРН-12, СТСН-6А, бурякокомбайни КС-3а та ін.) зумовило 1965–70 підвищення врожайності на 61 ц/га, а продуктивності праці — майже на 30 %. Найвищі показники в Б. були 1976: врожайність — 345 ц/га, закупівля сировини — 51,2 млн т. Однак механізація робіт і в найкращі для Б. часи була недостатньою, тож регулярно значна частина врожаю залишалася незібраною в потрібні строки. Створений на поч. 80-х рр. перший однонасін. диплоїд. гібрид на стерил. основі — «Ювілейний» — започаткував появу низки вітчизн. чоловічо-стерильних (ЧС) гібридів (Уладівський ЧС 5, ЛВ ЧС 21, ЛВ ЧС 31, Український ЧС 70, Іванівський ЧС 33 та ін.). Потенціал продуктивності нових однонасін. ЧС гібридів і сортів вітчизн. селекції склав: врожайність — 500– 700 ц/га, цукристість — 18–19 %, збір цукру — 10–12 т/га. В Україні виведено 35 таких сортів і гібридів. До 1990 Україна була найбільшим у світі виробником буряк. цукру. 1990 посівна площа цукр. буряків становила 1,6 млн га, закупівля сировини — 43,6 млн т, виробництво цукру — 4,9 млн т, 54 % якого продавали за межі України, вирощено буряків — 44,3 млн т, вироблено цукру — 5,4 млн т (3,4 т/га). Окремі господарства стабільно отримували врожайність бл. 500 ц/га. Але в останні роки у зв’язку з криз. станом більшості бурякосійних госп-в, низьким рівнем матер.-тех. забезпечення, врожайність цукр. буряків значно зменшилася (до 180 ц/га), а галузь опинилася в стані екон. занепаду. Україна займає одне з перших місць у світі з виробництва насіння цукр. буряків. Сприятливі умови для вирощування цієї культури дають можливість одержувати таку кількість насіння, що його вистачає й для влас. використання, й для експорту. БАК України охоплює майже 7 тис. колект. і стільки ж фермер. госп-в, 192 цукр. заводи потуж. 507 тис. т переробки сировини на добу, 7 насіннєвих заводів, розгалуж. мережу бурякоприймал. пунктів. Наук.-тех. забезпечення галузі здійснюють 2 НДІ, 7 дослідно-селекц. станцій і 7 дослід. госп-в. У зв’язку з перебудовою госп. структур та екон. кризою остан. років у БАК України відбулися негативні зміни: урожайність знизилася до 170–180 ц/га, щорічне виробництво буряків до 26–29 млн, цукру — до 2 млн т. 1998 науковці Інституту цукр. буряків УААН розробили й запропонували урядові України «Загальну концепцію реформування і розвитку бурякоцукрового виробництва України», яка передбачає повернення втрачених позицій у світ. виробництві сировини і цукру на основі впровадження нових високоврожай. гібридів цукр. буряків і технологій їх вирощування, модернізації цукр. промисловості, радикал. реформування організац.-прав. та майнових відносин.

Рекомендована література

  1. Свекловодство. Т. 1. К., 1940
  2. Т. 2, К.; Х., 1951
  3. Т. 3. К., 1959
  4. Биология и селекция сахарной свеклы. Москва, 1968
  5. Ткаченко О. М., Роїк М. В. Українська інтенсивна технологія вирощування цукрових буряків. К., 1998
  6. Роїк М. В. Буряки. К., 2001.
Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2004
Том ЕСУ:
3
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
38218
Вплив статті на популяризацію знань:
120
Бібліографічний опис:

Буряківництво / М. В. Роїк, Л. А. Барштейн // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2004. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-38218.

Buriakivnytstvo / M. V. Roik, L. A. Barshtein // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2004. – Available at: https://esu.com.ua/article-38218.

Завантажити бібліографічний опис

Баштанництво
Світ-суспільство-культура  |  Том 2  |  2003
Т. К. Горова
ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору
Буряківництво Енциклопедія сучасної України