Розмір шрифту

A

Карткова система

КАРТКО́ВА СИСТЕ́МА — один зі способів нормованого роз­поділу продовольчих і промислових виробів серед населе­н­ня. Після за­провадже­н­ня К. с. споживачі легально можуть отримувати їх з під­контрол. державі резервів лише за спец. індивід. картками, що мають обмежений термін дії (день, тиждень, місяць). В Україні таку систему вперше почали за­стосовувати більшовики. У червні 1919 Нар. комісаріат продовольства УСРР спробував узагальнити як влас. досвід (в окремих містах на деякі види продуктів), так і досвід за­провадже­н­ня К. с. у РСФРР, де для формува­н­ня та роз­поділу держ. продовол. фонду створ. спец. орган і проведено поділ споживачів на 4 категорії з урахува­н­ням їхньої класової належності та важливості виконуваної ними роботи. При Нар. комісаріаті продовольства УСРР організовано під­від­діл карткової системи і класового пайка, який почав під­готовчу роботу з метою встановле­н­ня в респ. від 1 серпня 1919 єдиної К. с. (перед­бачено охопити плановим по­стача­н­ням бл. 9,5 млн осіб). Однак опір насел. політиці «воєн. комунізму», а також на­ступ військ Армії УНР й УГА із Зх. і ЗС Пд. Росії з Пд. пере­шкодили здійснен­ню цих планів. Після від­новле­н­ня рад. влади 6 червня 1920 оприлюднено декрет про єдиний труд. пайок. Окрім заг., введено додатк. труд. картки за кожен від­працьований на під­приємстві чи в установі день. Оскільки гол. опорою більшовиків і водночас гол. потенц. за­грозою для їхньої влади були робітники великих заводів, забезпече­н­ня спожив. виробами саме цієї групи насел. стало пріоритетним. Найбільше потерпали від впровадже­н­ня К. с. селяни через заборону продавати с.-г. продукцію. При цьому продзагони, виконуючи плани з продроз­верстки, забирали в них усі продовол. лишки (часто й необхід. мінімум), не даючи взамін нічого, що спричинило кризу в с. госп-ві та погірше­н­ня харчува­н­ня населе­н­ня. К. с. не змогла забезпечити прожитк. мінімуму навіть робітникам. Порівняно з довоєн. часом, узимку 1920 добова калорійність харчува­н­ня мешканця міста в Україні скоротилася зі 3458-ми до 2582-х калорій. Добовий раціон харчува­н­ня робітників у великих пром. центрах становив 2281 калорію — 75 % прожитк. мінімуму. Навесні 1921 у звʼязку зі скороче­н­ням пайка у містах до 1/4 фунта хліба (100 гр) калорійність ще більше знизилася. К. с. скасовано у листопаді 1921. Унаслідок продовол. кризи, зумовленої колективізацією, 1929 її від­новлено. Спочатку за­проваджено нормува­н­ня хліба, згодом — цукру, мʼяса, масла та ін. продуктів за 3-ма категоріями. Робітники (1-а категорія) отримували по 800 гр хліба на день (чл. родини — по 400 гр); службовці та чл. їхніх родин (2-а категорія) — по 300 гр; без­робітні, інваліди, пенсіонери (3-я категорія) — по 200 гр. Т. зв. нетруд. елементи (торговці, служителі реліг. культів і домогосподарки, яким не виповнилося 56 р.) карток узагалі не отримували. Від­мінена 1935. Під час 2-ї світової війни К. с. встановлено у СРСР, Німеч­чині, Великій Британії, США, Канаді, Японії та ін. країнах (у деяких з них картки на окремі групи продовол. і пром. товарів скасовано лише на поч. 1950-х рр.). 1949–52 К. с. діяла в Ізраїлі. У звʼязку з го­строю екон. кризою на­прикінці 1980-х рр. її від­новлено в СРСР (від­мінена у пострад. респ. на поч. 1990-х рр.).

Літ.: Реент А. П. Рабочий класс Советской Украины на завершающем этапе граж­данской войны (1920 г.). 1984; Кульчицький С. Комунізм в Україні: перше десятиріч­чя (1919–1928). 1996; Реєнт О. П. Українська революція і робітництво: Соціально-політичні та економічні зміни 1917–1920 рр. 1996; Ковпак Л. Соціально-побутові умови життя населе­н­ня в 2-й половині ХХ ст. (1945–2000 р.). 2003 (усі — Київ).

О. П. Реєнт

Додаткові відомості

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2012
Том ЕСУ:
12
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
10176
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
473
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 4
  • середня позиція у результатах пошуку: 7
  • переходи на сторінку: 1
  • частка переходів (для позиції 7):
Бібліографічний опис:

Карткова система / О. П. Реєнт // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2012. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-10176.

Kartkova systema / O. P. Reient // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2012. – Available at: https://esu.com.ua/article-10176.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору