Калитка Валентина Василівна
КАЛИ́ТКА Валентина Василівна (25. 05. 1946, с. Потоки Таращан. р-ну Київ. обл.) — біохімік. Канд. хім. (1975), д-р с.-г. (1995) н., професор (1997). Закін. Чернів. університет (1969), де відтоді й працювала. Від 1977 — у Мелітоп. пед. інституті: від 1979 — завідувач кафедри орган. і біохімії; від 1987 — доцент кафедри хімії та біохімії Запоріз. університету; від 1995 — завідувач кафедри заг. землеробства, від 2008 — директор НДІ агротехнологій та екології Таврій. агротехнол. університету (Мелітополь). Вивчає роль системи антиоксидант. захисту організму; розробляє технології застосування антиоксидантів для підвищення ефективності вирощування і тривалого зберігання продукції рослинництва.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Антиоксидантові властивості продуктів взаємодії амінокислот з вуглеводами в умовах реакції Майларда // УБЖ. 1995. Т. 67, № 2; Фактори антиоксидантного захисту у крові та печінці фазанів під час онтогенезу // Там само. 2004. Т. 76, № 6; Критеріальний показник ефективності зберігання плодів абрикоса, оброблених антиоксидантним препаратом АОК-М // Наук. вісн. Нац. університету біоресурсів і природокористування України. К., 2009. Вип. 132; Біохімічні аспекти екзогенної індукції системи антиоксидантного захисту печінки гусят // Зб. наук. пр. Білоцерків. аграр. університету. 2010. Вип. 2(70); усі — співавт.