Їжа
Визначення і загальна характеристика
Ї́ЖА — усе, що необхідне людині та іншим живим істотам для підтримання життя: білки, вітаміни, вуглеводи, жири, мікроелементи, протеїни. Їжа тварин — корми. У системі життєзабезпечення їжа посідає одне з головних місць. Вона є основою життя людини, джерелом енергії. Несвоєчасне та нерівномірне вживання їжі нераціонального складу спричиняє порушення обміну речовин в організмі, що призводить до виснаження, ожиріння, а також захворювань, які скорочують життя.
Історичний розвиток харчування українців
Харчування українців формувалося залежно від природно-географічних умов і зумовлених ними напрямів господарської діяльності, культурних традицій та соціально-історичного оточення. Археологічні розкопки свідчать, що населення, яке проживало в давні часи на території сучасної України, завдяки географічним умовам, мало можливість споживати як рослинну, так і мʼясну їжу. Вже в період трипільської культури населення Правобережної України вирощувало зернові культури — пшеницю, ячмінь і просо.
Значно пізніше в посівах зʼявилося жито. Поряд із землеробством, східнословʼянські племена розводили велику і дрібну рогату худобу, свиней, займалися полюванням, рибальством. З часом землеробство і скотарство дедалі більше поширювалися на території сучасної України. Літописи та інші памʼятки свідчать, що в період Київської Русі, крім продуктів переробки зерна і різних овочів (капусти, ріпи, цибулі, часнику), у раціоні було мʼясо свійських тварин (свиней, овець, кіз, корів) і птиці (курей, гусей, качок, голубів, тетеруків, рябчиків); з диких звірів найчастіше вживали вепрів, зайців тощо. За часів Великого князівства Литовського основним продуктом харчування залишався хліб, який випікали переважно з житнього борошна, рідше з ячмінного або з домішками ячменю та вівса, хоча відомий був і білий хліб із пшениці. Поширеною також була випічка з гречаного борошна. В умовах дефіциту мʼясної їжі важливим джерелом білка були бобові — біб, горох, сочевиця, а від 18 ст. — квасоля. Найпопулярнішим овочем залишалася капуста, яку квасили на зиму, також вживали коренеплоди (ріпу, буряк, моркву, пастернак), огірки. Картопля зʼявилася у 1-й третині 18 ст. Характерна риса кулінарії всіх народів Речі Посполитої — споживання великої кількості часнику та цибулі. Гриби були важливим доповненням до супів, соусів, мʼясних та рибних страв, сезонно — як самостійна страва. Фрукти і ягоди вживали здебільшого місцеві (яблука, груші, сливи, вишні, смородина).
Від 17 ст. у раціоні магнатів, а пізніше — шляхти і міщан зʼявилися цитрусові. Молочних продуктів вживали значно менше, ніж тепер, здебільшого це був сир, рідше сметана і масло, якими, як і молоком, забілювали суп, кашу та інші страви. Частіше використовували олію (лляну і конопляну, вищі класи — оливкову), нею щодня заправляли каші. Серед мʼясних продуктів переважала свинина, менше баранина та яловичина, з якої робили ковбаси, холодець, сальтисон; солили сало. З домашньої птиці поширеними були кури, гуси, качки, а від 16 ст. — індики. Основною метою вирощування птиці було отримання яєць. Сіль, необхідну для приготування страв, постачали чумаки з Криму. Разом із нею привозили й оселедці, які були практично єдиною морською рибою, доступною всім верствам населення; загальновживаною була річкова риба (лин, щука, лящ, окунь тощо), з якої варили юшку, а також коптили і солили. Серед солодких продуктів поширеним був мед. Цукор почали імпортувати лише у 16 ст., він був недоступним для більшості населення. Найдавнішими алкогольними напоями були пиво і хмільний мед. Вино вживали у літургійній практиці Церкви, для простого люду воно було ознакою розкоші. Горілка зʼявилася наприкінці 15 ст., поступово витісняючи пиво, а від кінця 17 — початку 18 ст. стала основним алкогольним напоєм. Популярними напоями у шляхти були різноманітні лікери, настоянки, наливки на основі горілки з додаванням трав, меду, спецій, ягід та цукру.
Серед безалкогольних напоїв поширеними були березовий сік, хлібний квас та компоти. Кава набула поширення на українських землях наприкінці 17 ст., швидко стала популярною серед шляхти і міщан, нижчі верстви населення виготовляли її зі смажених жолудів, ячменю та цикорію. Чай зʼявився в середині 18 ст., але до кінця століття так і не набув популярності. У харчуванні українців помітно виявлялися особливості природно-географічних зон. На Наддніпрянщині, у Карпатах були поширені продукти вівчарства (баранина, бринза). На Поліссі традиційно велику роль відігравали продукти мисливства, рибальства, бджільництва та збиральництва (гриби, ягоди, яйця диких птахів). У суміжних зі степом районах Наддніпрянщини, Півдня (зокрема на Запорожжі) та Поділля жителі теж вживали багато продуктів мисливства (зокрема мʼясо диких коней), бджільництва, рибальства. На харчуванні простих людей істотно позначалися зміни соціально-економічних умов проживання. Поширення фільваркової системи і вирубування лісів призвели до зменшення питомої ваги в харчуванні продуктів тваринництва, мисливства та лісового господарства. Різниця в харчуванні соціальних станів спочатку була незначною. Представники суспільної верхівки споживали переважно ті самі страви, що й люди нижчих станів, ішлося лише про різноманітність та вишуканість у приготуванні. У раціоні можновладців було більше страв із дичини, інколи навіть мʼясо лебедів, голубів, павичів; вживали також дуже дорогі тоді приправи (перець, шафран, імбир, мускат, гвоздика), іноземні ласощі та імпортовані вина.
Від середини 16 ст., а в Галичині й на Західному Поділлі навіть раніше, з поширенням західних впливів серед магнатів і шляхти все більше утверджувалася розкіш у столовому посуді й харчуванні. Страви значною мірою залишалися традиційними національними, хоча все більше відчувався вплив західної кухні. Ґ. де Боплан, описуючи тогочасні звичаї, зазначив, що українська шляхта «наслідує польській». Панський стіл також відзначався тим, що подавали велику кількість страв, закордонні вина й приправи. Елементи розкоші в столовому начинні та нові страви, приправи та ласощі поступово проникали у побут багатих міщан і козацької старшини. Розмаїття їжі (наїдків та напоїв) того часу з іскрометним гумором описав І. Котляревський у поемі «Енеида на малороссійскій язык перелиціованная» (С.-Петербургъ, 1798). Вважається, що вареники й голубці запозичені з Китаю за посередництвом близькосхідних народів. Цілком природно, що татарські страви були відомішими в Україні, ніж далі на захід. Особливо це стосується Запорожжя й Буковини, українських осель Причорноморʼя.
У 1830-і рр. у Російській імперії розпочалося промислове виробництво соняшникової олії (православна Церква визнала її пісною), поширюються чай, пивоваріння. Замість традиційних корчм і шинків відкривали трактири, буфети, чайні. На межі 19–20 ст. зʼявилися перші ресторани, завдяки чому в Україні поширювалися страви інших культур. Розвиток торгівлі сприяв доступності продуктів харчування.
Тенденції 20 ст.
Наприкінці 19 — на початку 20 ст. почалося промислове виробництво прохолодних напоїв, кондитерських виробів, цукерок, морозива тощо. На початку 20 ст. більшістю продуктів харчування (борошно, мʼясо, крупи, овочі тощо) селяни забезпечували себе самостійно. Купували сіль, іноді цукор. Основними продуктами залишалися картопля, хліб, овочі (капуста і буряк). Під час 1-ї світової війни в Україні збільшилася кількість іноземців, а частина українців опинилася на території Росії, одним із наслідків цього стало поширення традиції вживання солоного сала серед російського населення. У лікарнях, санаторіях та їдальнях почали варити рідку солодку манну кашу. Звичними стали курячий суп із локшиною, бефстроганов, який раніше подавали лише в одеських ресторанах, «новомихайлівські котлети» з ресторану Купецького клубу в С.-Петербурзі, потрапивши в Україну, стали «котлетами по-київськи». Популярності набули українські вареники, а особливо борщ. Найпоширеніше радянське меню 1920–30-х рр.: варена капуста, гречана каша з маслом і мʼясом, кисіль або чай з лимоном. Характерна риса радянської кулінарії 1950–70-х рр. — переважання мʼясних страв у їдальнях і ресторанах.
Для популяризації риби у ресторанах та їдальнях щочетверга влаштовували т. зв. рибні дні. На початку літа й осені господині займалися консервуванням, що дозволяло урізноманітнювати їжу з огляду на дефіцит свіжих продуктів у магазинах. 1970–80-і рр. характеризувалися підвищенням вживання страв із яєць, використанням домашньої птиці, яку здебільшого варили або запікали цілою. Загалом почали віддавати перевагу смаженим стравам. У таких умовах популярною їжею стала ковбаса, яку тривалий час вважали символом добробуту. Деякі страви в СРСР стали загальними для всіх (напр., салат олівʼє, який і нині традиційно готують до новорічного столу майже в кожній родині). У 20 ст. відбулися значні зміни у раціоні харчування українців, зокрема поширення пшеничного борошна (раніше з нього випікали лише святкові пироги), смажених грибів (до цього їх варили або сушили) та смаженої риби (традиційно її запікали цілою або сушили). У 1960–70-х рр. у СРСР посилився інтерес до національних кухонь інших народів. Звичними стали такі страви східної кухні, як шашлик, лагман, плов.
Сучасні тенденції
На початку 21 ст. особливо популярними стали ресторани західноєвропейської (італійської, французької) та японської кухонь. Поширилися заклади швидкого харчування, які вплинули на структуру повсякденного раціону, зокрема збільшили споживання страв на основі картоплі, мʼяса птиці, солодких газованих напоїв. Водночас зросла популярність кавових закладів і спеціалізованих пекарень. Вирізняється й тенденція до відновлення інтересу до традиційної української кухні в оновленому, «ресторанному» форматі, а також поєднання локальних продуктів із технологіями світової гастрономії («нова українська кухня»).
Сучасна наука і промисловість активно розвивають напрям виробництва їжі з доданою користю: продукти, що містять пробіотики та пребіотики (йогурти, кефіри, біодобавки), збагачені мінералами й вітамінами продукти, знижені за вмістом цукру чи солі, безглютенові тощо. Відбувається пошук альтернативних джерел білка (рослинні протеїнові ізоляти, комахи, мікроводорості, культивоване мʼясо). Набуло поширення явище біофортифікації — виведення сортів рослин із підвищеним вмістом корисних речовин (кольорове зерно, золотий рис, сорти кукурудзи з підвищеним вмістом каротиноїдів та ін.). Прикладом українських досягнень є створення сортів пшениці й спельти («Чорноброва», «Чорнозерна», «Білбері»), багатих на антоціаніни, що використовуються у виробництві цільнозернового борошна та оздоровчих продуктів. Зростає попит на органічні продукти, натуральні соки, безалкогольні напої на рослинній основі, продукти для дієтичного харчування (зокрема для веганів і вегетаріанців).