Золота балка Агрофірма
Визначення і загальна характеристика
«“ЗОЛОТА́ БА́ЛКА” Агрофірма» — підприємство виноробної галузі промисловості, одне з найдавніших в Україні з виробництва ігристих вин. Розташ. у Севастополі. Свою історію веде від 1889, коли у Балаклав. долині (Золота Балка) Л. Голицин збудував перший у цій місцевості винний підвал для цар. відомства, назвавши землі Золотої Балки «Кримською Шампанню» за їхню подібність із відомою франц. провінцією. 1921 на базі приват. виноградар. госп-в створ. радгосп «Профінтерн». 1956, після приєднання декількох колгоспів, перейм. у «Золоту Балку». До 1968 — у складі виноградо-винороб. підприємства «Масандра». Потім на базі виноградар. господарства «Золота Балка» організовано вироб. комплекс, що спеціалізувався на випуску ігристих вин із винограду власних плантацій (нині єдиний в Україні виробник ігристих вин, що виготовляє продукт виключно зі свого виноматеріалу; у рад. період підприємство випускало бл. 2,5 млн пляшок щороку). Від 2000 — ТОВ із сучас. назвою. Свого часу виготовлені тут виноматеріали використовували ЗАТ «Артемівський завод шампанських вин» та завод шампан. вин «Новий світ». Нині заг. пл. виноградників становить 1420 га, вироб. потужності дозволяють випускати понад 6,5 млн пляшок щороку. Підпр-во застосовує акратофорний спосіб виготовлення ігристих вин, при якому шампанізація відбувається у герметично закритих резервуарах (акратофорах). Потужність акратофорного парку агрофірми становить 560 тис. пляшок щомісяця. Використовує кращі сорти винограду — Піно чорний, Шардоне, Совіньон, Рислінг, Аліготе, Трамінер; для мускат. ігристих вин — Мускат білий, янтарний, рожевий, гамбурзький та ін. Серед продукції — вино ігристе біле та червоне, мускатне біле та рожеве «Золота Балка»; столове марочне та біле «Золота Балка», червоне «Мерло»; напівсолодке «Советское Шампанское» та напівсухе шампанське «Золота Балка». Експортує у Вірменію, РФ, Німеччину, Грецію, Канаду, Ізраїль, США. Починаючи від 1995, продукція підприємства отримала бл. 100 укр. та міжнар. нагород, зокрема 2008 на дегустац. конкурсі в рамках спеціалізов. виставки «Alco+Soft’2008» сорт. брют «Піно», «Біле напівсолодке» та «Червоне ігристе» нагородж. Кубком за найвищу якість. Кількість працівників (2010) — понад 600 осіб. Ген. дир. — О. Колодій (від 2007).