Розмір шрифту

A

Єжов Валерій Микитович

ЄЖО́В Валерій Микитович (30. 09. 1947, Тбілісі) — фахівець у галузі біо­технології виноробства. Канд. біол. (1977), д-р тех. (1988) н., професор (1990), академік УААН (1999). Державна премія України в галузі науки і техніки (2005). Закін. Дні­проп. університет (1970). Від­тоді працював в Ін­ституті вино­граду і вина «Магарач» УААН (м. Ялта, АР Крим): від 1987 — завідувач від­ділу біо­технології, від 1995 — за­ступник директора з наукової роботи; від 1999 — директор Нікіт. ботан. саду УААН у Криму. Об­ґрунтував теор. основи ферментатив. каталізу в процесах пере­робки вино­граду, плодів та вторин. сировин. ресурсів виноробства, регулюва­н­ня та при­скоре­н­ня ви­зріва­н­ня вин з за­стосува­н­ням окислювал. ферментів. За­пропонував низку оригін. технологій з комплекс. пере­робки вино­град. та яблуч. вичавків з отрима­н­ням харч. білка, білк.-вітамін. концентратів, хлібопекар. дріжджів та пектину. Роз­робляє способи викори­ста­н­ня біо­логічно актив. речовин рослин. походже­н­ня у виготовлен­ні харч. та лікув.-профілакт. продуктів.

Пр.: Со­стояние и пер­спективы использования ферментных препаратов с целью стабилизации вин к кол­лоидным помутнениям // Пути повышения стабильности вин и виноматериалов: Сб. тр. ВНИИ вино­града и вина «Магарач». Москва, 1982; Біо­технологічні основи виробництва білка і пектину з від­ходів пере­робки плодів та вино­граду. К., 1993; Нові інгредієнти для профілактичного кормовиробництва // ВАН. 1994. № 10; Взаимодействие дрож­жей и молочнокислых бактерий в производстве игристых вин // Вино­градарство и виноделие. 1995. № 1; Genetic resources of temperature and subtropical fruit and nut species at the Nikita botanical gardens // Hortscience. 2005. Vol. 40, № 1 (усі — спів­авт.).

Літ.: Єжов Валерій Микитович: Бібліогр. покажч. наук. пр. за 1973–2009. К., 2009.

М. П. Литвинов

Додаткові відомості

Основні праці
Состояние и перспективы использования ферментных препаратов с целью стабилизации вин к коллоидным помутнениям // Пути повышения стабильности вин и виноматериалов: Сб. тр. ВНИИ винограда и вина «Магарач». Москва, 1982; Біотехнологічні основи виробництва білка і пектину з відходів переробки плодів та винограду. К., 1993; Нові інгредієнти для профілактичного кормовиробництва // ВАН. 1994. № 10; Взаимодействие дрожжей и молочнокислых бактерий в производстве игристых вин // Виноградарство и виноделие. 1995. № 1; Genetic resources of temperature and subtropical fruit and nut species at the Nikita botanical gardens // Hortscience. 2005. Vol. 40, № 1 (усі — співавт.).

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2009
Том ЕСУ:
9
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Людина
Ключове слово:
фахівець у галузі біотехнології виноробства
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
17575
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
61
сьогодні:
1
Бібліографічний опис:

Єжов Валерій Микитович / М. П. Литвинов // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2009. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-17575.

Yezhov Valerii Mykytovych / M. P. Lytvynov // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2009. – Available at: https://esu.com.ua/article-17575.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору