Розмір шрифту

A

Житомирські ласощі

«ЖИТО́МИРСЬКІ ЛА́СОЩІ» — під­приємство харчової галузі промисловості, що виготовляє кондитерські вироби. Структур. під­роз­діл компанії «Ренесанс Імперіал Груп». Роз­таш. у Житомирі. Засн. 1944 як Житомир. кондитер. ф-ка. Спершу тут випікали (бл. 130 кг за зміну) пряники, печиво та галети для фронту, лікарень, дитбудинків. 1958 здійснено першу радикал. рекон­струкцію ф-ки, що до­зволило досягнути виготовле­н­ня 4970 т продукції на рік (глазур. та неглазур. цукерки, карамель, печиво, мармелад, драже). 1968–70 створ. додатково 2 цехи з виробництва цукерок, реконстру­йовано карамел., бісквітно-вафел. і дражей.-мармелад. цехи. На поч. 1970-х рр. ф-ка випускала до 12 тис. т солодощів на рік, чисельність працівників досягла 800 осіб. У 1980-х рр. на під­приємстві створ. велике транс­порт­но-склад. госп-во, оновлено системи енерго- і водопо­стача­н­ня, що дало можливість збільшити обсяги виробництва до 30 тис. т на рік. Від 1998 — ЗАТ з сучас. на­звою. Протягом 2004–06 на під­приємстві модернізовано 50 % потужностей. Нині на ф-ці діє 7 цехів, що виробляють усі групи кондитер. виробів, окрім плитк. (100, 200 г) шоколаду, халви, зефіру, мармеладу і драже. Функціонує власна вимірювал.-вироб. лаб., атестована у Держ. метрол. системі, у кожному цеху є окрема лаб. 2007 впроваджено систему менеджменту якості від­повід­но до вимог стандарту ISO 9001:2000. Серед продукції (227 видів; від­значена низкою всеукр. і між­нар. нагород) — цукерки «Пташине молоко», «Стріла», «Корівка», «Бельгійські фантазії», «Прометей», «Вишня в шоколаді», «Любові, Удачі, Багатства», «Білочка з горішком»; печиво «Марія», «Банкір», «Зоологічне», «Золоте кільце»; вафлі «Ролс», «Магістр», «Артек», «Осінь», «Хрумба», «Попурі»; карамель «Згущене молоко», «Пташка», «Пломбір»; діабет. солодощі «Стимувіт», «Стевійка», «Здравушка», «Лана». Осн. напрями екс­порту: Канада, США, країни СНД і Європи. 2008 тут виготовлено 52,4 тис. т солодощів. Частка продукції у заг.-укр. обсязі складає 7,1 %. Кількість працівників (2009) — понад 2 тис. осіб. Перший дир. — М. Анкузевич, від 2007 — Є. Гамов. Тривалий час під­приємство очолював В. Блажко (1966–93).

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2009
Том ЕСУ:
9
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Підприємcтва
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
19288
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
358
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 33
  • середня позиція у результатах пошуку: 13
  • переходи на сторінку: 4
  • частка переходів (для позиції 13): 808.1% ★★★★★
Бібліографічний опис:

Житомирські ласощі / А. Ю. Корніюк // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2009. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-19288.

Zhytomyrski lasoshchi / A. Yu. Korniiuk // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2009. – Available at: https://esu.com.ua/article-19288.

Завантажити бібліографічний опис

Галка
Підприємcтва  |  Том 5  |  2006
О. М. Чолач
Джанкойський консервний завод
Підприємcтва  |  Том 7  |  2007
Л. В. Шкляренко
Дніпропетровська кондитерська фабрика
Підприємcтва  |  Том 8  |  2023
Н. М. Зарубіна
ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору