Розмір шрифту

A

Крохмале-патокова промисловість

КРОХМА́ЛЕ-ПА́ТОКОВА ПРОМИСЛО́ВІСТЬ — галузь харчової промисловості, під­приємства якої виготовляють крохмаль та крохмале­продукти. Осн. сировина — картопля, кукурудза і пшениця, крім того, в ін. країнах використовують тапіоку, сорго, рис та ін. злак. культури. Най­ефективніший вид сировини — кукурудза, вміст крохмалю в якій становить 69–73 %, високу цін­ність мають побічні продукти пере­робле­н­ня: кукурудз. олія, глютен. В Україні на крохмаль та крохмале­продукти пере­робляють кукурудзу і картоплю. Осн. продукція К.-п. п. — крохмал. патока, глюкоза, сиропи різного вуглевод. складу (глюкозно-фруктозні, глюкозні, мальтозні), декс­трин та модифіков. види крохмалю. Їх використовують у харч., текс­тил., папер., буд., хім. та ін. галузях промисловості, а також у фармації. На тех. цілі йде понад 70 % виробленого крохмалю. Картопл. крохмаль вико­ристовують як харч. продукт. Вироб-во крохмалю з пшениці ві­доме з давніх часів. У 17 ст. у звʼязку з пошире­н­ням у Євро­пі культури картоплі виникло виробництво крохмалю з неї. Крохмал. патоку вперше одержано на поч. 19 ст. після від­кри­т­тя (1811) рос. академік К. Кірхгофом способу пере­творе­н­ня крохмалю на глюкозу за допомогою сірчаної кислоти. 1812 уведено в дію 2 паток. заводи — у Росії (Ярослав. губ.) та Німеч­чині. 1842 роз­почато виробництво кукурудз. крохмалю, що найбільшого пошире­н­ня набуло у США. Напередодні 1-ї світової війни у Рос. імпе­рії діяли 186 цензових крохмале-паток. під­приємств, обсяги виробництва становили 35 тис. т крохмалю і 110 тис. т патоки. В Україні після більшов. пере­вороту 1917 більшість дріб. ку­стар. крохмал. заводів закрито, реш­ту реконстру­йовано, збільшено їхні потужності. Осн. вироб. фон­ди К.-п. п. УРСР зросли 1940 у порівнян­ні із 1928 у 6,9 раза. Тоді діяло 11 під­приємств; випуск продукції становив: крохмалю — 9 тис. т, патоки — 2,3 тис. т. У результаті руйнувань, яких за­знала К.-п. п. УРСР під час 2-ї світової війни, виробництво крохмалю у 1945 змен­­шилося до 1 тис. т, патоки — до 0,5 тис. т. У післявоєн­ні роки, поряд із від­будовою, велику увагу приділяли рекон­струкції і роз­ширен­ню під­приємств галузі та впроваджен­ню нової техніки. Знач. роз­витку у країні набуло кукурудзокрохмале-паток. виробництво, внаслідок чого питома вага крохмале­продуктів з кукурудзи зросла від 0,8 % (1912) до 54 % (1965). У 1960 введено в дію Дні­провський крохмале-патоковий ком­бінат (смт Дні­провське Верх­ньо­дні­пров. р-ну Дні­проп. обл.), най­потужніше на той час у СРСР і нині в Україні під­приємство з пере­робле­н­ня кукурудзи на крохмаль, крохмал. патоку та глюкозу (обладна­н­ня комбінату дозво­­ляє пере­робляти бл. 1000 т зерна кукурудзи щодоби на крохмаль, крохмал. патоку, глюкозу, глюкозні та мальтозні сиропи). 1968 у СРСР виготовлено 279 тис. т крохмалю і 320 тис. т патоки, за обсягами виробництва крохмале­продуктів він за­ймав 1-е м. у Європі та 2-е у світі (після США). 1969 в Україні діяло 15 під­приємств К.-п. п., а також цехи з виробництва крохмалю на під­приємствах харчової промисловості та Укооп­спілки (вироблено 30,5 тис. т крохмалю, 82,9 тис. т патоки, 11,1 тис. т кри­сталіч. глюкози). В УРСР випускалося 25 % заг.-союз. ви­роб-ва крохмале­продук­­тів. 1988 виготовлено 63,0 тис. т сухого крохмалю, 115,6 тис. т крохмал. патоки, 19,2 тис. т глю­­кози; дія­ли 18 під­приємств галузі, 17 з них із пере­робле­н­ня картоплі на крох­маль, та окремі цехи на під­приємствах спирт. промисловості і спожив. коопе­рації. Найбільші потужності з виробництва картопл. крохмалю бу­ли зосереджені у Черніг. та Жито­мир. областях. На поч. 1990-х рр. від­сутність зваженої екон. політики та заходів щодо захисту вітчизн. виробни­­ка при­звели до мас. скороче­н­ня виробництва. У серед. 1990-х рр. на багатьох під­приємствах галузі від­булася зміна форми власності з держ. на приватну, а залуче­н­ня іноз. інвестицій сприяло від­роджен­ню галузі. Підпр-ва пере­оснащено, роз­ширено асортимент продук­ції. Нині серед ві­домих виробників крохмале­продуктів — приватне багато­профільне під­приємство «Вимал» (ви­­пускає картопл. крох­маль, желе­утворюв., фосфатні, ацетатні крохмалі та декс­трин; від 2012 після капітал. модернізації вироб. потуж. зросла до 600 т пере­робле­н­ня картоплі щодоби), приватне під­приємство «Ле­вона» (оби­­два — Чернігів; пшенич. та картопл. крохмаль, декс­трин, моди­­фіков. види крохмалю, набухаюче борошно, різні види клею; продуктивність бл. 200 т пере­робле­н­ня картоплі щодоби), ТОВ «Крохмале­продукти України» (с. Михайлівка-Рубежівка Києво-Святошин. р-ну Київ. обл.; картопл. крохмаль). 2006 введено в дiю нове потужне під­приємство з пере­робле­н­ня зерна кукурудзи ЗАТ «Інтеркорн корн просес­сінг індастрі» (Дні­пропетровськ) по­­туж. понад 400 т зерна кукуруд­­зи щодоби (виготовляє кукурудз. крохмаль, крохмал. патоку та глю­­козно-фруктозні сиропи). З цього часу в країні налагоджено виробництво глюкозно-фруктоз. си­­ропів, які здатні повністю заміни­­ти цукор у багатьох харч. продуктах. 2013 компанією «Укр­­селко» введено в екс­плуатацію 2 потужні сучасні під­приємства з пе­реробле­н­ня картоплі та виготов­­ле­н­ня крохмалю з неї — Товстеньків. та Самолусків. крохмал. заводи. Наукові дослідже­н­ня та під­готовка фа­­хівців у галузі крохмале-паток. виробництва проводяться на єдиній в Україні каф. технології цук­­ру та під­готовки води Нац. університету харч. технологій (Київ). Серед ві­домих вчених галузі — М. Архипович, Л. Бобрівник, А. Ліпєц, В. Петрушевський, Н. Штангеє­­ва.

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2014
Том ЕСУ:
15
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Господарство
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
200
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
303
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 3
  • середня позиція у результатах пошуку: 4
  • переходи на сторінку: 1
  • частка переходів (для позиції 4):
Бібліографічний опис:

Крохмале-патокова промисловість / О. В. Грабовська // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2014. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-200.

Krokhmale-patokova promyslovist / O. V. Hrabovska // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2014. – Available at: https://esu.com.ua/article-200.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору