Гулий Іван Степанович
ГУ́ЛИЙ Іван Степанович (23. 03. 1930, с. Чапаєвка Пологів. р-ну, нині Запоріз. обл. — 26. 06. 2004, Київ) — фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1972), професор (1973), академік УААН (1990). Держ. премії України у галузі н. і т. (1994, 2000). Закін. Київ. технол. інститут харчової промисловості (1955). Працював на виробництві (1955–58). Від 1961 — у Нац. університеті харч. технологій (Київ): проректор з наукової роботи (1972– 74), ректор (1974–2003), радник ректора (від 2003), водночас — завідувач кафедри технол. обладнання харч. вироб-в (1979–95). Описав процеси та розробив технології безперерв. варіння і кристалізації цукру. На основі дослідж. Г. вперше в світі створено автоматиз. апарат для безперерв. кристалізації цукру. Запропонував електротехнологію і фіз. методи оброблення харч. продуктів. Започаткував наук. напрям з розроблення технологій харч. продуктів підвищеної біол. цінності і профілакт. харчування, застосування кріо- та нанотехнології.
Пр.: Непрерывная варка и кристаллизация сахара: Теор. и эксперим. разработки. Москва, 1976; Физико-химические процессы сахарного производства. Москва, 1987 (співавтор); Математическое моделирование: Теория технологических процессов и их интенсификация. К., 1998 (співавтор); Интенсификация процессов смешения и диспергирования гидродинамической кавитацией. К., 1998 (співавтор); Наукові і практичні основи електротехнології харчових виробництв // Наук. пр. Нац. університету харч. технологій. 2002. № 13 (співавтор); Основи валеології: Валеологічні аспекти харчування. К., 2003 (співавтор).
Літ.: Доля та покликання: Спогади рідних, друзів, учнів та колег про Івана Степановича Гулого. К., 2005.
Т. В. Бондаренко
Основні праці
Непрерывная варка и кристаллизация сахара: Теор. и эксперим. разработки. Москва, 1976; Физико-химические процессы сахарного производства. Москва, 1987 (співавтор); Математическое моделирование: Теория технологических процессов и их интенсификация. К., 1998 (співавтор); Интенсификация процессов смешения и диспергирования гидродинамической кавитацией. К., 1998 (співавтор); Наукові і практичні основи електротехнології харчових виробництв // Наук. пр. Нац. університету харч. технологій. 2002. № 13 (співавтор); Основи валеології: Валеологічні аспекти харчування. К., 2003 (співавтор).
Рекомендована література
- Доля та покликання: Спогади рідних, друзів, учнів та колег про Івана Степановича Гулого. К., 2005.