ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Гулий Іван Степанович

ГУ́ЛИЙ Іван Степанович (23. 03. 1930, с. Чапаєвка Пологів. р-ну, нині Запоріз. обл. – 26. 06. 2004, Київ) – фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1972), професор (1973), академік УААН (1990). Держ. премії України у галузі н. і т. (1994, 2000). Закін. Київ. технол. інститут харчової промисловості (1955). Працював на виробництві (1955–58). Від 1961 – у Нац. університеті харч. технологій (Київ): проректор з наукової роботи (1972– 74), ректор (1974–2003), радник ректора (від 2003), водночас – завідувач кафедри технол. обладнання харч. вироб-в (1979–95). Описав процеси та розробив технології безперерв. варіння і кристалізації цукру. На основі дослідж. Г. вперше в світі створено автоматиз. апарат для безперерв. кристалізації цукру. Запропонував електротехнологію і фіз. методи оброблення харч. продуктів. Започаткував наук. напрям з розроблення технологій харч. продуктів підвищеної біол. цінності і профілакт. харчування, застосування кріо- та нанотехнології.

Пр.: Непрерывная варка и кристаллизация сахара: Теор. и эксперим. разработки. Москва, 1976; Физико-химические процессы сахарного производства. Москва, 1987 (співавтор); Математическое моделирование: Теория технологических процессов и их интенсификация. К., 1998 (співавтор); Интенсификация процессов смешения и диспергирования гидродинамической кавитацией. К., 1998 (співавтор); Наукові і практичні основи електротехнології харчових виробництв // Наук. пр. Нац. університету харч. технологій. 2002. № 13 (співавтор); Основи валеології: Валеологічні аспекти харчування. К., 2003 (співавтор).

Літ.: Доля та покликання: Спогади рідних, друзів, учнів та колег про Івана Степановича Гулого. К., 2005.

Т. В. Бондаренко

Основні праці

Непрерывная варка и кристаллизация сахара: Теор. и эксперим. разработки. Москва, 1976; Физико-химические процессы сахарного производства. Москва, 1987 (співавтор); Математическое моделирование: Теория технологических процессов и их интенсификация. К., 1998 (співавтор); Интенсификация процессов смешения и диспергирования гидродинамической кавитацией. К., 1998 (співавтор); Наукові і практичні основи електротехнології харчових виробництв // Наук. пр. Нац. університету харч. технологій. 2002. № 13 (співавтор); Основи валеології: Валеологічні аспекти харчування. К., 2003 (співавтор).

Рекомендована література

  1. Доля та покликання: Спогади рідних, друзів, учнів та колег про Івана Степановича Гулого. К., 2005.Google Scholar
Читати у файлі PDF

Інформація про статтю

Автор:

Авторські права:

Cтаттю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»

Бібліографічний опис:

Гулий Іван Степанович / Т. В. Бондаренко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / Редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – К. : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2006. – Режим доступу : https://esu.com.ua/article-24591

Том ЕСУ:

6-й

Дата виходу друком тому:

2006

Дата останньої редакції статті:

2006

Цитованість статті:

переглянути в Google Scholar

Для навчання:

використати статтю в Google Classroom

Тематичний розділ сайту:

Ключове слово:

EMUID (ідентифікатор статті ЕСУ):

24591

Кількість переглядів цього року:

10

Схожі статті

Загородній
Людина  |  Том 10 | 2010
Т. В. Бондаренко
Гуць
Людина  |  Том 6 | 2006
О. А. Коваль
Горох
Людина  |  Том 6 | 2006
Т. В. Бондаренко

Нагору