ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Гулий Іван Степанович

ГУ́ЛИЙ Іван Степанович (23. 03. 1930, с. Чапаєвка Пологів. р-ну, нині Запоріз. обл. — 26. 06. 2004, Київ) — фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1972), професор (1973), академік УААН (1990). Держ. премії України у галузі н. і т. (1994, 2000). Закін. Київ. технол. інститут харчової промисловості (1955). Працював на виробництві (1955–58). Від 1961 — у Нац. університеті харч. технологій (Київ): проректор з наукової роботи (1972– 74), ректор (1974–2003), радник ректора (від 2003), водночас — завідувач кафедри технол. обладнання харч. вироб-в (1979–95). Описав процеси та розробив технології безперерв. варіння і кристалізації цукру. На основі дослідж. Г. вперше в світі створено автоматиз. апарат для безперерв. кристалізації цукру. Запропонував електротехнологію і фіз. методи оброблення харч. продуктів. Започаткував наук. напрям з розроблення технологій харч. продуктів підвищеної біол. цінності і профілакт. харчування, застосування кріо- та нанотехнології.

Пр.: Непрерывная варка и кристаллизация сахара: Теор. и эксперим. разработки. Москва, 1976; Физико-химические процессы сахарного производства. Москва, 1987 (співавтор); Математическое моделирование: Теория технологических процессов и их интенсификация. К., 1998 (співавтор); Интенсификация процессов смешения и диспергирования гидродинамической кавитацией. К., 1998 (співавтор); Наукові і практичні основи електротехнології харчових виробництв // Наук. пр. Нац. університету харч. технологій. 2002. № 13 (співавтор); Основи валеології: Валеологічні аспекти харчування. К., 2003 (співавтор).

Літ.: Доля та покликання: Спогади рідних, друзів, учнів та колег про Івана Степановича Гулого. К., 2005.

Т. В. Бондаренко

Основні праці

Непрерывная варка и кристаллизация сахара: Теор. и эксперим. разработки. Москва, 1976; Физико-химические процессы сахарного производства. Москва, 1987 (співавтор); Математическое моделирование: Теория технологических процессов и их интенсификация. К., 1998 (співавтор); Интенсификация процессов смешения и диспергирования гидродинамической кавитацией. К., 1998 (співавтор); Наукові і практичні основи електротехнології харчових виробництв // Наук. пр. Нац. університету харч. технологій. 2002. № 13 (співавтор); Основи валеології: Валеологічні аспекти харчування. К., 2003 (співавтор).

Рекомендована література

  1. Доля та покликання: Спогади рідних, друзів, учнів та колег про Івана Степановича Гулого. К., 2005.
завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Авторські права:
Cтаттю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Том ЕСУ:
6-й
Дата виходу друком тому:
Дата останньої редакції статті:
груд. 2006
Тематичний розділ сайту:
Ключове слово:
EMUIDідентифікатор статті на сайті ЕСУ
24591
Вплив статті на популяризацію знань:
71

Гулий Іван Степанович / Т. В. Бондаренко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2006. – Режим доступу : https://esu.com.ua/article-24591

Hulyi Ivan Stepanovych / T. V. Bondarenko // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2006. – Available at : https://esu.com.ua/article-24591

Завантажити бібліографічний опис

Схожі статті

Гандзюк
Людина  |  Том 5  |  2006
К. Д. Хоменко
Домарецький
Людина  |  Том 8  |  2008
К. Д. Хоменко
Перцевой
Людина  |  2024
В. І. Оспіщев, Д. О. Бідюк

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагорунагору