ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Буковинський інститут агропромислового виробництва УААН

БУКОВИ́НСЬКИЙ ІНСТИТУ́Т АГРОПРОМИСЛО́ВОГО ВИРОБНИ́ЦТВА УААН  — науково-дослідна установа, що вивчає проблеми агропромислового комплексу. Засн. 1999 у Чернівцях на базі Чернів. с.-г. дослід. станції (засн. 1940) та Придністров. станції садівництва (засн. 1965). Наук.-вироб. та експерим. база Інституту — держ. дослідні господарства «Центральне» і «Чернівецьке», а також Придністров. дослідна станція (пл. с.-г. угідь 4516 га, зокрема 335 га садів). У складі Інституту 4 наук.-технол. відділи: землеробства та агроекології; селекції, первинного й елітного насінництва; рослинництва й біотехнології; селекції, біотехнологій та розведення тварин; а також відділ дорадництва з питань наук.-інформ. забезпечення. Напрями наук. діяльності установи: розробка і вдосконалення енерго- та ресурсозберігал. технологій вирощування осн. с.-г. культур, а також ґрунтозахис. систем землеробства; виведення нових високопродуктив. імунних сортів та гібридів кукурудзи, сої, квасолі, томатів, фенхелю, плодових і горіхових культур (усього понад 50); удосконалення наявних та виведення нових порід і типів великої рогатої худоби, свиней, овець; розробка технологій скотарства, вівчарства, свинарства і годівлі с.-г. тварин. Науковцями Інституту розроблено і вдосконалено контурно-меліоративну організацію території в умовах пд.-зх. регіону України, оптимізаційні базові моделі відтворення родючості змитих ґрунтів тощо; виведено низку гібридів кукурудзи («Буковинський», «Західний»), сортів сої та квасолі («Перемога», «Іскра», «Іванна», «Надія»), томатів («Новоселицький місцевий»), овочевих і кормових культур, фенхелю, багаторіч. трав; виведено укр. червоно-рябу молочну породу худоби та її Прикарпат. внутрішньопород. тип, Полтав. заводський тип м’ясних свиней, Полтав. м’ясну породу; сформовано селекційні стада червонопоясної лінії м’ясних свиней, проведено оцінку виведених генотипів; створ. й апробовано Буковин. тип Асканій. м’ясо-вовнової породи овець із живою масою 55–60 кг. Серед відомих науковців Інституту — О. Гончарук, В. Даньков, І. Іващук, О. Козубенко та ін. Директор Інституту — Г. Дроник.

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2004
Том ЕСУ:
3
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Наукові центри
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
36670
Вплив статті на популяризацію знань:
59
Бібліографічний опис:

Буковинський інститут агропромислового виробництва УААН / А. М. Пастух // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2004. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-36670.

Bukovynskyi instytut ahropromyslovoho vyrobnytstva UAAN / A. M. Pastukh // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2004. – Available at: https://esu.com.ua/article-36670.

Завантажити бібліографічний опис

Історії України Інститут НАНУ
Наукові центри  |  Том 11  |  2011
О. С. Рубльов
Біології південних морів Інститут ім. О. Ковалевського
Наукові центри  |  Том 3  |  2004
А. Г. Сивцова
Біології тварин Інститут УААН
Наукові центри  |  Том 3  |  2024
Р. Я. Іскра
ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору