Кормів та сільського господарства Поділля Інститут НААНУ
КОРМІ́В ТА СІЛЬСЬКО́ГО ГОСПОДА́РСТВА ПОДІ́ЛЛЯ Інститут НААНУ — науково-дослідна установа, що вивчає кормові ресурси та проблеми кормовиробництва. Засн. 1973 у Вінниці як Укр. НДІ кормів Пд. відділ. ВАСГНІЛ, від 1992 — Інститут кормів, підпорядк. УААН (від 2009 — НААНУ), від 2011 — сучасна назва. У структурі Інституту — 10 відділів (селекції корм. культур, селекції зерн. та олій. культур, селекції та технології вирощування зернобобових культур, насінництва і насіннєзнавства с.-г. культур, польових корм. культур, сіножатей і пасовищ, сучас. систем землеробства, інновац. технологій у рослинництві, технології виробництва та використання кормів, оцінки якості, безпеки кормів і сировини, координації наук. дослідж., економіки й маркетингу) та 15 лаб. У його складі — дослідні господарства «Бохоницьке» (Вінн. р-н) та «Олександрівське» (Тростянец. р-н; обидва — Вінн. обл.). В Інституті працюють 104 н. с., з них 6 д-рів, 35 канд. н., 2 академік і 1 чл.-кор. НААНУ. Серед відомих учених — А. Бабич, В. Борона, К. Ковтун, М. Кулик, В. Петриченко, Л. Подобєд. Осн. напрями наук. діяльності: розроблення генет. і біотехнол. методів селекції рослин, створення конкурентоспромож. сортів і гібридів корм., зернобобових, зерн. та олій. культур; інтенсифікація польового кормовиробництва і вирішення проблеми корм. білка з урахуванням зонал. особливостей країни; підвищення продуктивності природ. корм. угідь, створення й інтенсивне використання луків і пасовищ; упровадження інновац. технологій вирощування с.-г. культур; інтенсифікація кормовиробництва на зрошуваних і осушених землях; обґрунтування ресурсо- і енергоощад. технологій заготівлі, зберігання та використання кормів, рецептів комбікормів і преміксів; наук. забезпечення агропром. виробництва Вінн., Терноп. та Хмельн. обл.; виробництво, реалізація оригін. й еліт. насіння корм., зернобобових, зернофураж. та ін. культур. Учені Інституту вивели понад 110 сортів і гібридів корм., зерн. і зернобобових культур та сої; розробили і впровадили у виробництво енергоощадні технології вирощування корм. культур, зокрема багаторіч. трав, заготівлі, зберігання сіна, силосу, консервування вологого зерна кукурудзи; створили бази даних поживності кормів. Видає міжвід. темат. наук. зб. «Корми і кормовиробництво» (від 1976). Перший дир. — І. Проскура (до 1980), нині в. о. дир. — О. Корнійчук (від 2011).