Леріна Ірма Валентинівна
ЛЕ́РІНА Ірма Валентинівна (05. 12. 1929, Дніпропетровськ) — лікар-гігієніст, мікробіолог. Канд. мед. (1967), д-р тех. (1992) н., професор (1993). Заслужений діяч науки і техніки України (1993). Закін. Харків. мед. інститут (1953). Працювала лікарем. 1959–68 — у Харків. НДІ мікробіології, вакцин та сироваток (нині Інститут мікробіології та імунології НАМНУ); від 1968 — у Харків. університеті харчування і торгівлі: від 1992 — професор кафедри гігієни харчування та мікробіології. Від 2000 мешкає у Німеччині. Основний напрям наукових досліджень — мед.-біол. проблеми технології харч. продуктів. Запропонувала низку нових харч. продуктів, зокрема біологічно активну добавку на основі харч. крові.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Гигиена и санитария общественного питания: Учеб. Москва, 1979; 1984; 1991 (співавт.); Руководство к лабораторным работам по микробиологии. Москва, 1980; Токсиколого-гигиеническое изучение красителя из боенской крови для колбасных изделий // Вопр. питания. 1990. № 1; Структурные изменения в сывороточном альбумине под влиянием микроволнового нагрева // Биофизика. 1997. Т. 42, № 5.