Литовченко Олександр Михайлович
Визначення і загальна характеристика
ЛИТО́ВЧЕНКО Олександр Михайлович (20. 11. 1941, смт Кіровське, нині АР Крим) — фахівець у галузі технології перероблення плодів. Доктор технічних наук (1994), професор (2007). Державна премія України в галузі науки і техніки (2005). Закін. Крим. с.-г. інститут (Сімферополь, 1968). Працював 1968–70 та 1973–80 на Бахчисарай. винзаводі; 1970–73 — у ВНДІ виноробства та виноградарства «Магарач» (м. Ялта; обидва — нині АР Крим); від 1980 — в Інституті садівництва НААНУ (Київ): 1984–86 очолював лаб. виноробства, 1986–97 та 2001–10 — лаб. переробки, 1997–2001 — відділ зберігання та переробки, від 2012 — лаб. інновац. харч. технологій, 2011 — в. о. дир. Наукові дослідження з проблем перероблення плодів та ягід на конкурентоспроможні продукти харчування. Зокрема вивчає питання плод.-ягід. виноробства в Україні, використання плодів, ягід, дикорослої та пряноароматич. сировини для створення нових продуктів з підвищеним вмістом біологічно актив. речовин і лікув.-профілакт. властивостями.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Перспективные направления переработки и использования плодов и ягод в УССР. К., 1986; О современных требованиях к плодам, ягодам, сокам, напиткам и винам. К., 1994 (співавт.); Кращі сорти плодових, ягідних і горіхоплідних культур української селекції. К., 2011 (співавт.); Вітчизняні технології виробництва, зберігання та переробки плодів і ягід в Україні. К., 2012 (співавт.); Про потенціал вітчизняного плодово-ягідного виноробства та можливості випуску унікальних безалкогольних напоїв підвищеної біологічної цінності // Зерно і хліб. 2014. № 2.