ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Литовченко Олександр Михайлович

ЛИТО́ВЧЕНКО Олександр Михайлович (20. 11. 1941, смт Кіровське, нині АР Крим) – фахівець у галузі тех­нології перероблення плодів. Доктор технічних наук (1994), професор (2007). Державна премія України в галузі науки і техніки (2005). Закін. Крим. с.-г. інститут (Сімферополь, 1968). Працював 1968–70 та 1973–80 на Бахчисарай. винзаводі; 1970–73 – у ВНДІ виноробства та виноградарства «Магарач» (м. Ялта; обидва – нині АР Крим); від 1980 – в Інституті садівництва НААНУ (Київ): 1984–86 очолював лаб. винороб­ства, 1986–97 та 2001–10 – лаб. переробки, 1997–2001 – відділ зберігання та переробки, від 2012 – лаб. інновац. харч. технологій, 2011 – в. о. дир. Наукові дослідження з проблем перероблен­ня плодів та ягід на конкурентоспроможні продукти харчування. Зокрема вивчає питання плод.-ягід. виноробства в Україні, використання плодів, ягід, дикорослої та пряноароматич. сировини для створення нових продуктів з підвищеним вмістом біологічно актив. речовин і лікув.-профілакт. властивостями.

Пр.: Перспективные направления переработки и использования плодов и ягод в УССР. К., 1986; О современных требованиях к плодам, ягодам, сокам, напиткам и винам. К., 1994 (спів­авт.); Кращі сорти плодових, ягідних і горіхо­плідних культур української селекції. К., 2011 (спів­авт.); Вітчизняні технології виробництва, зберігання та переробки плодів і ягід в Україні. К., 2012 (спів­авт.); Про потенціал вітчизняного плодово-ягідного виноробства та мож­ливості випуску унікальних безалкогольних напоїв підвищеної біологічної цінності // Зерно і хліб. 2014. № 2.

О. М. Ярещенко

Основні праці

Перспективные направления переработки и использования плодов и ягод в УССР. К., 1986; О современных требованиях к плодам, ягодам, сокам, напиткам и винам. К., 1994 (спів­авт.); Кращі сорти плодових, ягідних і горіхо­плідних культур української селекції. К., 2011 (спів­авт.); Вітчизняні технології виробництва, зберігання та переробки плодів і ягід в Україні. К., 2012 (спів­авт.); Про потенціал вітчизняного плодово-ягідного виноробства та мож­ливості випуску унікальних безалкогольних напоїв підвищеної біологічної цінності // Зерно і хліб. 2014. № 2.

Читати у файлі PDF

Інформація про статтю

Автор:

Авторські права:

Cтаттю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»

Бібліографічний опис:

Литовченко Олександр Михайлович / О. М. Ярещенко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / Редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – К. : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2016. – Режим доступу : https://esu.com.ua/article-55264

Том ЕСУ:

17-й

Дата виходу друком тому:

2016

Дата останньої редакції статті:

2016

Цитованість статті:

переглянути в Google Scholar

Для навчання:

використати статтю в Google Classroom

Тематичний розділ сайту:

Ключове слово:

EMUID (ідентифікатор статті ЕСУ):

55264

Кількість переглядів цього року:

24

Схожі статті

Некрасова
Людина  |  Том 23 | 2021
К. М. Луганська
Константиновський
Людина  |  Том 14 | 2014
Ю. Б. Чайковський
Матвейчук
Людина  |  Том 19 | 2018
А. І. Семенченко

Нагору