Лісовенко Олексій Тимофійович
ЛІСОВЕ́НКО Олексій Тимофійович (24. 03. 1925, с. Івашки, нині Золочів. р-ну Харків. обл. – 29. 01. 2015, Київ) – фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1974), професор (1975). Учасник 2-ї світової війни. Бойові нагороди. Закін. Київ. технол. інститут харчової промисловості (1956), де й працював від 1958 (нині Нац. університет харч. технологій): 1977–96 – завідувач кафедри машин і апаратів хлібопекар. вироб-в, 1997–2000 – проф., зав. секції обладнання та будівництва підприємств хлібопродуктів цієї каф.; за сумісн. від 1977 – наук. кер. Галуз. н.-д. лаб. з хлібопекар. печей і технол. обладнання. Засн. наук. школи з теорії і практики хлібопекар. печей, співпрацював у цьому напрямі з лаб. теплових вимірювань Інституту теплофізики НАНУ (Київ). Наукові дослідження: матем. моделі процесів у робочій камері пром. печі та методика розрахунку й оптимізації процесів; розроблення теорії процесів перемішувал. (тістомісил.) машин на базі аналізу енергет. балансу процесу, відпрацьованого на моделі. Впровадження матем. моделей цих процесів дозволило вести розрахунки параметрів процесів і робочих органів машин за допомогою ЕОМ та забезпечити їхню оптимізацію.
Пр.: Процесс выпечки и тепловые режимы современных хлебопекарных печей. Москва, 1976; Технологическое оборудование хлебозаводов и пути его совершенствования. Москва, 1982; Смесительные машины в хлебопекарной и кондитерской промышленности. К., 1990 (співавтор); Технологічне обладнання хлібопекарних і макаронних виробництв: Підруч. К., 2000; Тістомісильна машина для дискретної технології // Наук. пр. Нац. університету харч. технологій. 2008. № 25, ч. 2 (співавтор); Процеси та машини для замішування тіста. Т., 2011 (співавтор).
Літ.: Школа професора Лісовенка // Рад. освіта. 1985, 26 берез.
О. А. Руденко-Грицюк
Основні праці
Процесс выпечки и тепловые режимы современных хлебопекарных печей. Москва, 1976; Технологическое оборудование хлебозаводов и пути его совершенствования. Москва, 1982; Смесительные машины в хлебопекарной и кондитерской промышленности. К., 1990 (співавтор); Технологічне обладнання хлібопекарних і макаронних виробництв: Підруч. К., 2000; Тістомісильна машина для дискретної технології // Наук. пр. Нац. університету харч. технологій. 2008. № 25, ч. 2 (співавтор); Процеси та машини для замішування тіста. Т., 2011 (співавтор).
Рекомендована література
- Школа професора Лісовенка // Рад. освіта. 1985, 26 берез.