ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine
A

Лісовенко Олексій Тимофійович

ЛІСОВЕ́НКО Олексій Тимофійович (24. 03. 1925, с. Івашки, нині Золочів. р-ну Харків. обл. – 29. 01. 2015, Київ) – фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1974), професор (1975). Учасник 2-ї світової війни. Бойові нагороди. Закін. Київ. технол. інститут харчової промисловості (1956), де й працював від 1958 (нині Нац. університет харч. технологій): 1977–96 – завідувач кафедри машин і апаратів хлібопекар. вироб-в, 1997–2000 – проф., зав. секції обладнання та будівництва підприємств хлібопродуктів цієї каф.; за сумісн. від 1977 – наук. кер. Галуз. н.-д. лаб. з хлібопекар. печей і технол. обладнання. Засн. наук. школи з теорії і практики хлібопекар. печей, співпрацював у цьому напрямі з лаб. теплових вимірювань Інституту теплофізики НАНУ (Київ). Наукові дослідження: матем. моделі процесів у робочій камері пром. печі та методика розрахунку й оптимізації процесів; розроблення теорії процесів перемішувал. (тістомісил.) машин на базі аналізу енергет. балансу процесу, відпрацьованого на моделі. Впровадження матем. моделей цих процесів дозволило вести розрахунки параметрів процесів і робочих органів машин за допомогою ЕОМ та забезпечити їхню оптимізацію.

Пр.: Процесс выпечки и тепловые режимы современных хлебопекарных печей. Москва, 1976; Технологическое оборудование хлебозаводов и пути его совершенствования. Москва, 1982; Сме­­сительные машины в хлебопекарной и кондитерской промышленности. К., 1990 (співавтор); Технологічне обладнання хлібопекарних і макаронних виробництв: Підруч. К., 2000; Тістомісильна машина для дискретної технології // Наук. пр. Нац. університету харч. технологій. 2008. № 25, ч. 2 (співавтор); Процеси та машини для замішування тіста. Т., 2011 (співавтор).

Літ.: Школа професора Лісовенка // Рад. освіта. 1985, 26 берез.

О. А. Руденко-Грицюк

Основні праці

Процесс выпечки и тепловые режимы современных хлебопекарных печей. Москва, 1976; Технологическое оборудование хлебозаводов и пути его совершенствования. Москва, 1982; Сме­­сительные машины в хлебопекарной и кондитерской промышленности. К., 1990 (співавтор); Технологічне обладнання хлібопекарних і макаронних виробництв: Підруч. К., 2000; Тістомісильна машина для дискретної технології // Наук. пр. Нац. університету харч. технологій. 2008. № 25, ч. 2 (співавтор); Процеси та машини для замішування тіста. Т., 2011 (співавтор).

Рекомендована література

  1. Школа професора Лісовенка // Рад. освіта. 1985, 26 берез.
завантажити статтю

Інформація про статтю

Автор:

Авторські права:

Cтаттю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»

Бібліографічний опис:

Лісовенко Олексій Тимофійович / О. А. Руденко-Грицюк // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / Редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – К. : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2016. – Режим доступу : https://esu.com.ua/article-55671

Lisovenko Oleksii Tymofiiovych / O. A. Rudenko-Hrytsiuk // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2016. – Available at : https://esu.com.ua/article-55671

Том ЕСУ:

17-й

Дата виходу друком тому:

2016

Дата останньої редакції статті:

Цитованість статті:

переглянути в Google Scholar

переглянути в Scopus

Для навчання:

використати статтю в Google Classroom

Тематичний розділ сайту:

Ключове слово:

EMUIDідентифікатор статті на сайті ЕСУ

55671

Кількість переглядівдані щодо перегляду сторінок на сайті збираються від початку 2024 року

40

Схожі статті

Князєв
Людина  |  Том 13  |  2013
Л. І. Чернявська
Левандовський
Людина  |  Том 16  |  2016
П. Л. Шиян
Колтунов
Людина  |  Том 14  |  2014
Н. В. Притульська

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору