ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Луканін Олександр Сергійович

ЛУКА́НІН Олександр Сергійович (07. 11. 1952, м. Макіївка Сталін., нині Донец. обл.) – фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1993), професор (2002), академік НААНУ (2007). Державна премія Украї­ни в галузі науки і техніки (1992). 1-а премія ім. Г. Валуйка УААН (2004). Закін. Одес. технол. інститут харчової промисловості (1977). Відтоді працював інж.-технологом, кер. винно-консерв. підприємства радгоспу «Хотівський» (Києво-Святошин. р-н Київ. обл.); 1986–91 – гол. спеціаліст, ст. н. с. Головагропромнауки Держагро­прому УРСР; 1991–2000 – учений секр., заст. нач. Відділу рослинництва та переробки с.-г. про­дукції, 2000–01 – академік-секр. Відділ. харч. та перероб. промисловості УААН; за сумісн. 1995–2004 – доцент, професор кафедри біотехнології продуктів бродіння, екстрактів і напоїв Нац. університету харч. технологій; від 2001 – зав. лаб. моніторингу сировин. ресурсів для виноробства Інституту агроекології і природокористування НААНУ (усі – Київ). Розробляє технології виготовлення виноград. вин, коньяків і бренді, соків, сидру, фрукт. дистилятів тощо. Обґрунтував теор. основи комплекс. безвідход. перероблення яблук на натурал. і концентровані соки, сидр, столові вина, оцет, пектин, харч. і корм. білк. продукт; технологію освітлення й стабілізації соків, виноматеріалів, кальвадосу та міцних напоїв за допомо­гою препарату на основі діокси­ду кремнію; технологію і комплекс устаткування для виробництва пектину неетанол. способом. Ви­вчає також питання використання продуктів переробки дуба у виноробстві.

Пр.: Бiотехнологiчнi основи виробництва білка i пектину з вiдходiв переробки плодiв та винограду. К., 1993 (спів­авт.); Виноградарство і виноробство (на фермерських господарствах, малих підприємствах і в домашніх умовах): Навч. посіб. К., 1995 (спів­авт.); Ефект нової бочки // Виноград. Вино. 2002. № 5; Використання рослинної танінмісткої сировини при виробниц­тві сидру // ВАН. 2005. № 12 (спів­авт.); Мікробіологічна оцінка деревини дуба з різних екотопів України // Агроекол. журн. 2007. № 2 (спів­авт.); Технологічна оцінка сортів яблук на придатність їх для виробництва плодових дистилятів // ВАН. 2013. № 6 (спів­авт.).

О. С. Дем’янюк

Основні праці

Бiотехнологiчнi основи виробництва білка i пектину з вiдходiв переробки плодiв та винограду. К., 1993 (спів­авт.); Виноградарство і виноробство (на фермерських господарствах, малих підприємствах і в домашніх умовах): Навч. посіб. К., 1995 (спів­авт.); Ефект нової бочки // Виноград. Вино. 2002. № 5; Використання рослинної танінмісткої сировини при виробниц­тві сидру // ВАН. 2005. № 12 (спів­авт.); Мікробіологічна оцінка деревини дуба з різних екотопів України // Агроекол. журн. 2007. № 2 (спів­авт.); Технологічна оцінка сортів яблук на придатність їх для виробництва плодових дистилятів // ВАН. 2013. № 6 (спів­авт.).

Читати у файлі PDF

Інформація про статтю

Автор:

Авторські права:

Cтаттю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»

Бібліографічний опис:

Луканін Олександр Сергійович / О. С. Дем’янюк // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / Редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – К. : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2017. – Режим доступу : https://esu.com.ua/article-59088

Том ЕСУ:

18-й

Дата виходу друком тому:

2017

Дата останньої редакції статті:

2017

Цитованість статті:

переглянути в Google Scholar

Для навчання:

використати статтю в Google Classroom

Тематичний розділ сайту:

Ключове слово:

EMUID (ідентифікатор статті ЕСУ):

59088

Кількість переглядів цього року:

26

Схожі статті

Михайлов
Людина  |  Том 20 | 2018
І. В. Бабкіна
Гуляєв-Зайцев
Людина  |  Том 6 | 2016
О. Ф. Льодова
Лебська
Людина  |  Том 16 | 2016
Л. М. Мацейко

Нагору