Луканін Олександр Сергійович
Визначення і загальна характеристика
ЛУКА́НІН Олександр Сергійович (07. 11. 1952, м. Макіївка Сталін., нині Донец. обл.) — фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1993), професор (2002), академік НААНУ (2007). Державна премія України в галузі науки і техніки (1992). 1-а премія ім. Г. Валуйка УААН (2004). Закін. Одес. технол. інститут харчової промисловості (1977). Відтоді працював інж.-технологом, кер. винно-консерв. підприємства радгоспу «Хотівський» (Києво-Святошин. р-н Київ. обл.); 1986–91 — гол. спеціаліст, ст. н. с. Головагропромнауки Держагропрому УРСР; 1991–2000 — учений секр., заст. нач. Відділу рослинництва та переробки с.-г. продукції, 2000–01 — академік-секр. Відділ. харч. та перероб. промисловості УААН; за сумісн. 1995–2004 — доцент, професор кафедри біотехнології продуктів бродіння, екстрактів і напоїв Нац. університету харч. технологій; від 2001 — зав. лаб. моніторингу сировин. ресурсів для виноробства Інституту агроекології і природокористування НААНУ (усі — Київ). Розробляє технології виготовлення виноград. вин, коньяків і бренді, соків, сидру, фрукт. дистилятів тощо. Обґрунтував теор. основи комплекс. безвідход. перероблення яблук на натурал. і концентровані соки, сидр, столові вина, оцет, пектин, харч. і корм. білк. продукт; технологію освітлення й стабілізації соків, виноматеріалів, кальвадосу та міцних напоїв за допомогою препарату на основі діоксиду кремнію; технологію і комплекс устаткування для виробництва пектину неетанол. способом. Вивчає також питання використання продуктів переробки дуба у виноробстві.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Бiотехнологiчнi основи виробництва білка i пектину з вiдходiв переробки плодiв та винограду. К., 1993 (співавт.); Виноградарство і виноробство (на фермерських господарствах, малих підприємствах і в домашніх умовах): Навч. посіб. К., 1995 (співавт.); Ефект нової бочки // Виноград. Вино. 2002. № 5; Використання рослинної танінмісткої сировини при виробництві сидру // ВАН. 2005. № 12 (співавт.); Мікробіологічна оцінка деревини дуба з різних екотопів України // Агроекол. журн. 2007. № 2 (співавт.); Технологічна оцінка сортів яблук на придатність їх для виробництва плодових дистилятів // ВАН. 2013. № 6 (співавт.).