Одинцова Катерина Миколаївна
ОДИНЦО́ВА Катерина Миколаївна (18. 03. 1908, с. Глибоке, нині Псков. обл., РФ – 1993) – мікробіолог. Доктор біологічних наук (1961). Закін. Харків. університет (1931). Відтоді працювала у Всеукр. інституті рослинництва (Харків); від 1932 – на наук. і пед. роботі в різних інститутах Москви; 1949–54 – завідувач відділу мікробіології ВНДІ виноградарства і виноробства «Магарач» (м. Ялта, нині АР Крим). Наукові дослідження: бродіння, визначення ступеня анаеробіозу дріжджів, біосинтез, виділення і акумуляція вітамінів групи В дріждж. клітиною, принципи селекції ефектив. рас винних дріжджів, технологія пром. отримання харч. вітамін. концентрату з винних дріжджів.
Пр.: Аккумуляция витамина В1 дрожжевой клеткой // Докл. АН СССР. 1944. Т. 42, № 3; Микроорганизмы как биологические индикаторы на витамины // Успехи современ. биологии. 1949. Т. 27, № 1; Производственные свойства рас шампанских дрожжей и пути их селекции // Вопр. микробиологии в производстве шампанского. Москва, 1953; Микробиологические методы определения витаминов. Москва, 1959.
О. Д. Лянний
Основні праці
Аккумуляция витамина В1 дрожжевой клеткой // Докл. АН СССР. 1944. Т. 42, № 3; Микроорганизмы как биологические индикаторы на витамины // Успехи современ. биологии. 1949. Т. 27, № 1; Производственные свойства рас шампанских дрожжей и пути их селекции // Вопр. микробиологии в производстве шампанского. Москва, 1953; Микробиологические методы определения витаминов. Москва, 1959.