Розмір шрифту

A

Одеський консервний завод

ОДЕ́СЬКИЙ КОНСЕ́РВНИЙ ЗАВО́Д — під­приємство консервної промисловості. Засн. 1919 у результаті націоналізації приват. харч. ф-ки та пере­обладна­н­ня військ. казарм у Водо­провід. провулку Одеси. 1933 на заводі введено в дію перший вітчизн. вакуум-концентратор із тепловим насосом. 1940 виготовлено 27 млн умов. банок рибних та овоч. консервів, зокрема 18,4 млн томат-пасти, що крім рад. ринку, екс­портували у країни Європи та США. Під час 2-ї світової вій­ни 1941 частину устаткува­н­ня заводу еваку­йовано у Поволжя (РФ), майже всі вироб. приміще­н­ня зруйновано, лінію для первин. пере­робле­н­ня томатів та випарну апаратуру вивезено до Німеч­чини. Від­будову під­приємства роз­почато 1944 після визволе­н­ня міста і в тому ж році вироблено першу післявоєн­ну продукцію. 1959 внаслідок при­єд­на­н­ня до заводу 3-х радго­спів із Біляїв., Овід­іопол. та Роз­дільнян. р-нів Одес. обл. утвор. Одес. консерв. комбінат. До його складу 1970 входили 5 осн. цехів (овочево-мʼяс­ний, дієтич. консервів, обрушувал. та 2 томатні), допоміжні (жерстяно-банк., ящик., фабрикат. та холодильний), а також 5 радго­спів овочево-плодовино­градар. напряму із заг. земел. пл. 16,3 тис. га. Продукція комбінату: консерви (1969 їх виготовлено 60,9 млн умов. банок) — мʼясні, мʼясо-рос­лин­ні, овочевозакусочні, перші обідні страви тощо, а також халва. На під­приємстві вперше в СРСР роз­роблено й впроваджено нову технологію пасивації жерстяної тари (покрива­н­ня її оксидами металів, щоб запобігти корозії), нову кон­струкцію роз­вантажувача автоклав. корзин із банками (т. зв. роз­вантажувач-орієнтатор), створ. лінію суші­н­ня томат. насі­н­ня, впроваджено нову технол. схему виготовле­н­ня халви, поток.-механізов. лінії виробництва овоч. консервів та ін. З від­новле­н­ням незалежності України 1991 під­приємство не лише не скоротило обсяги випуску, а й значно роз­ширило асортимент продукції. Від 1998 — ЗАТ, від 2010 — ПрАТ «ВО “О. к. з.”». Має повний цикл виробництва: вирощува­н­ня овочів на полях, їх пере­везе­н­ня, виготовле­н­ня тари та упаковки, випуск готової продукції, яку реалізує під торг. марками «Господарочка» (від 2002), «Союз-Агро» та «Союз морів» (обидві — від 2010). У структурі — 4 вироб. комплекси: з виготовле­н­ня халви в асортименті (в упаковці від 30 г до 5 кг), різноманіт. консервов. овочів, томат. пасти, кабачк. та баклажан. ікри, різних видів квасолі; з виробництва зеленого горошку та цукр. кукурудзи в жерстяних і скляних банках «СКО» та «Твіст»; сокове виробництво, де від­бувається пере­робле­н­ня фруктів та томатів із подальшим викори­ста­н­ням під час виготовле­н­ня пастеризов. соків, нектарів, а також соусів, кетчупів, томат. пасти в упаковці «дойпак»; рибоперероб. комплекс — понад 20 видів рибних консервів, зокрема шпроти натурал. копче­н­ня та шпрот. паштет. Окрім того, під­приємство здійснює заморожува­н­ня овочів для потреб влас. виробництва, а також з метою реалізації ін. виробникам. Продукцію екс­портує у 14 країн Європи, Азії та США. Кількість працівників (2021) — бл. 800 осіб. Тривалий час під­приємство очолює В. Шильберг.

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2022
Том ЕСУ:
24
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Підприємcтва
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
75211
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
118
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 11
  • середня позиція у результатах пошуку: 8
  • переходи на сторінку: 1
  • частка переходів (для позиції 8): 303% ★★★★★
Бібліографічний опис:

Одеський консервний завод / А. О. Сабатин, О. В. Савченко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2022. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-75211.

Odeskyi konservnyi zavod / A. O. Sabatyn, O. V. Savchenko // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2022. – Available at: https://esu.com.ua/article-75211.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору