Одеський консервний завод
Визначення і загальна характеристика
ОДЕ́СЬКИЙ КОНСЕ́РВНИЙ ЗАВО́Д — підприємство консервної промисловості. Засн. 1919 у результаті націоналізації приват. харч. ф-ки та переобладнання військ. казарм у Водопровід. провулку Одеси. 1933 на заводі введено в дію перший вітчизн. вакуум-концентратор із тепловим насосом. 1940 виготовлено 27 млн умов. банок рибних та овоч. консервів, зокрема 18,4 млн томат-пасти, що крім рад. ринку, експортували у країни Європи та США. Під час 2-ї світової війни 1941 частину устаткування заводу евакуйовано у Поволжя (РФ), майже всі вироб. приміщення зруйновано, лінію для первин. перероблення томатів та випарну апаратуру вивезено до Німеччини. Відбудову підприємства розпочато 1944 після визволення міста і в тому ж році вироблено першу післявоєнну продукцію. 1959 внаслідок приєднання до заводу 3-х радгоспів із Біляїв., Овідіопол. та Роздільнян. р-нів Одес. обл. утвор. Одес. консерв. комбінат. До його складу 1970 входили 5 осн. цехів (овочево-м’ясний, дієтич. консервів, обрушувал. та 2 томатні), допоміжні (жерстяно-банк., ящик., фабрикат. та холодильний), а також 5 радгоспів овочево-плодовиноградар. напряму із заг. земел. пл. 16,3 тис. га. Продукція комбінату: консерви (1969 їх виготовлено 60,9 млн умов. банок) — м’ясні, м’ясо-рослинні, овочевозакусочні, перші обідні страви тощо, а також халва. На підприємстві вперше в СРСР розроблено й впроваджено нову технологію пасивації жерстяної тари (покривання її оксидами металів, щоб запобігти корозії), нову конструкцію розвантажувача автоклав. корзин із банками (т. зв. розвантажувач-орієнтатор), створ. лінію сушіння томат. насіння, впроваджено нову технол. схему виготовлення халви, поток.-механізов. лінії виробництва овоч. консервів та ін. З відновленням незалежності України 1991 підприємство не лише не скоротило обсяги випуску, а й значно розширило асортимент продукції. Від 1998 — ЗАТ, від 2010 — ПрАТ «ВО “О. к. з.”». Має повний цикл виробництва: вирощування овочів на полях, їх перевезення, виготовлення тари та упаковки, випуск готової продукції, яку реалізує під торг. марками «Господарочка» (від 2002), «Союз-Агро» та «Союз морів» (обидві — від 2010). У структурі — 4 вироб. комплекси: з виготовлення халви в асортименті (в упаковці від 30 г до 5 кг), різноманіт. консервов. овочів, томат. пасти, кабачк. та баклажан. ікри, різних видів квасолі; з виробництва зеленого горошку та цукр. кукурудзи в жерстяних і скляних банках «СКО» та «Твіст»; сокове виробництво, де відбувається перероблення фруктів та томатів із подальшим використанням під час виготовлення пастеризов. соків, нектарів, а також соусів, кетчупів, томат. пасти в упаковці «дойпак»; рибоперероб. комплекс — понад 20 видів рибних консервів, зокрема шпроти натурал. копчення та шпрот. паштет. Окрім того, підприємство здійснює заморожування овочів для потреб влас. виробництва, а також з метою реалізації ін. виробникам. Продукцію експортує у 14 країн Європи, Азії та США. Кількість працівників (2021) — бл. 800 осіб. Тривалий час підприємство очолює В. Шильберг.