Житомирський лікеро-горілчаний завод
ЖИТО́МИРСЬКИЙ ЛІКЕ́РО-ГОРІЛЧА́НИЙ ЗАВО́Д – підприємство харчової галузі промисловості. Підпорядк. Держ. упр. справами України (від 2001). Розташ. у Житомирі. Засн. 1896 як очис. казен. винний склад. Від 1938 – сучасна назва. Під час 2-ї світової війни підприємство не працювало. 1967 тут створ. унікал. горілку, до складу якої входить настій на берез. бруньках. 1969 на виставці у Москві горілку на берез. бруньках «Житомирська ароматна» нагороджено золотою медаллю, 1977 на виставці в Лос-Анджелесі (США) відзначено спец. призом. 2004 до підприємства приєднано Чуднів. спирт. завод. На поч. 2000-х рр. на Ж. л.-г. з. проведено реконструкцію та модернізацію вироб. потужностей, впроваджено нову систему з підготовки води, встановлено додатк. системи фільтрації. Нині серед продукції (бл. 30 видів; відповідає вимогам міжнар. стандартів, відзначена низкою всеукр. та міжнар. нагород) – горілка «Столична», «Пшенична», «Калганов», «Українська з перцем», «Горобинова на коньяку», «Житомирський стандарт», «Чуднов», «Президентський стандарт», «Старий Житомир оновлена», «Житомирська на бруньках класична», «Житомирська на бруньках золота», «Житомир», «Дарунок України оригінальний», «Поліський сувенір», «Депутатська»; настоянки «Житомирська на бруньках лагідна», «Житомирська на бруньках елітна», «Житомирська на бруньках мускатна», «Житомирська на бруньках журавлинна»; лікер «Берізка». У структурі – з виробництва лікеро-горілчаних напоїв, купаж., посуд., компресор., мех. та з миття пляшок цехи; відділ упр. якістю, вимірювал. вироб.-тех. лаб. Потуж. заводу складає бл. 1 млн декалітрів на рік (бл. 3 % заг.-укр. ринку алкоголю). Осн. напрями експорту: країни СНД та США. Підпр-во фінансувало видання низки книг з історії Поліс. краю, посібників для навч. закладів Житомирщини. Діє музей історії заводу. Кількість працівників (2009) – 600 осіб. Ген. дир. – В. Герц (від 2002). Тривалий час (1970–2001) Ж. л.-г. з. очолював І. Юргутіс.
М. П. Матвійчук