Карпенко Петро Олександрович
КАРПЕ́НКО Петро Олександрович (11. 05. 1943, с. Кожанка, нині смт Фастів. р-ну Київ. обл.) — лікар-терапевт, дієтолог. Доктор медичних наук (1998). Закін. Київський медичний інститут (1971). Працював 1972–76 у Київ. НДІ гігієни праці та профес. захворювань (нині Інститут медицини праці НАМНУ); 1976–83 — у Гол. упр. н.-д. робіт МОЗ УРСР; 1983–97 — завідувач відділу профілакт. і лікув. харчування Укр. НДІ харчування; від 1997 — в Інституті екогігієни і токсикології (усі — Київ): 1999–2007 — завідувач відділу дієтології та клін. дослідж. мед.-профілакт. засобів; від 2008 — професор кафедри технології й організації ресторан. господарства Київ. торг.-екон. університету. Гол. дієтолог МОЗ України (1984–2004). Наукові дослідження: оптимізація харчування здорових і хворих людей; дієтотерапія хворих на соматичні захворювання; лікув.-профілакт. харчування у несприятливих екол. і вироб. умовах; підвищення стійкості організму до іонізуючої радіації шляхом вживання продуктів спец. призначення.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Дієтичне харчування при ожирінні та цукровому діабеті. К., 1997 (співавтор); Украинские специальные продукты питания. К., 2003; Підсолоджуючі речовини у харчуванні людини. К., 2004 (співавтор); Технологія борошняних, кондитерських і хлібобулочних виробів: Навч. посіб. С., 2009 (співавтор); Нові підходи до організації аліментарної профілактики в Україні // СМед. 2010. № 3 (співавтор).