Барський спиртовий комбінат
БА́РСЬКИЙ СПИРТОВИ́Й КОМБІНА́Т — підприємство харчової промисловості. У складі Вінн. обл. держ. об’єдн. «Поділляспирт», підпорядковується Держ. департаменту продовольства України «Укрспирт». Засн. 1860 М. Барабтарлом як винокурня, що виробляла з зерна та картоплі спирт-сирець. Від 1870 — винокур. завод № 74, від 1914 — винокур. і ректифікац. завод, від 1921 — держ. винокур. завод, від 1922 — гуральня Бар. цукрозаводу, від 1931 — спирт. завод, від 1963 — спиртодріжджовий комбінат, від 1977 — спирт. завод, від 1995 — сучасна назва. До 1917 підприємство перебувало у приват. власності компанії «Нікельшпун–Захарченко». Його потуж. становила майже 300 відер спирту-сирцю на добу, а річ. виробіток — бл. 90 тис. дал. 1925 гуральня виробляла до 60 дал спирту на добу. 1930 річ. виробіток складав 180–200 тис. дал спирту. 1940 підприємство виробляло до 1650 дал спирту на добу, 1950 — до 3 тис. дал спирту-ректифікату 1-го сорту. 1956 збудовано цех з виробництва хлібопекар. дріжджів потуж. 6 т на добу, збільшено виробництво спирту до 4 тис. дал на добу, 1959 виробництво спирту — 8,5 тис. дал на добу. 1962 розпочато будівництво першого в СРСР цеху кормових дріжджів на основі франц. технології переробки знедріждженої барди. 1991–2000 комбінатом вироблено 11,5 млн дал спирту, 43,9 тис. т хлібопекар. та 15,7 тис. т кормових дріжджів; 2001 — 298,3 тис. дал спирту-ректифікату вищої очистки, 843,5 т хлібопекар. дріжджів; 2002 — 149,9 тис. дал спирту-ректифікату вищої очистки, 729,1 т хлібопекар. дріжджів. Вироб-во хлібопекар. дріжджів становить 21 т на добу, кормових — 5 т на добу. Рентабельність виробництва — 11 %. Частка продукції комбінату в заг.-укр. обсязі — 1,25 %. Продукція підприємства експортується в Ізраїль, Молдову. Соц. сфера: житл. будинок, магазин, їдальня, клуб, медпункт. Заг. кількість працівників — 304 особи. Підпр-во надає фінанс. допомогу культур. закладам, лікарням, школам, спорт. організаціям міста та р-ну. Директор комбінату І. Сухоносов (від 2003).