Домарецький Віталій Опанасович
ДОМАРЕ́ЦЬКИЙ Віталій Опанасович (17. 12. 1931, с. Дібровинці Іллінец. р-ну, нині Вінн. обл.) — фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1981), професор (1982). Державна премія України в галузі науки і техніки (1998). Закін. Київ. технол. інститут харчової промисловості (1954), де й працює від 1962 (нині Нац. університет харч. технологій): нач. н.-д. сектору (1965–75), завідувач кафедри біотехнології продуктів бродіння, екстрактів і напоїв (від 1979); на пивному заводі «Нова Баварія» (Харків, 1955–62). Розробляє технології виготовлення алкогол. і безалкогол. напоїв лікув.-профілакт. призначення, а також технології та апарати для бродил. промисловості. Обґрунтував можливість застосування тех. спирту як мотор. палива.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Технология солода, пива и безалкогольных напитков. Москва, 1992 (співавтор); Екологія харчових продуктів. К., 1993; Застосування інформаційних технологій та активних методів навчання при підготовці інженерів-технологів бродильних виробництв. К., 1994 (співавтор); Екологія харчової сировини і продуктів харчування. К., 1995 (співавтор); Біохімія і хімія вина: Навч. посіб. К., 1999 (співавтор); Технологія спирту: Підруч. К., 2003 (співавтор); Технологія солоду і пива: Підруч. К., 2004.
Рекомендована література
- Исследователи, работающие в области экообразования. З., 1994;
- Хоменко К. Час осіннього цвітіння // Вінниччина. 2007, 6 січ.