Маринченко Віктор Опанасович
МАРИ́НЧЕНКО Віктор Опанасович (10. 03. 1937, с. Чемер Козелец. р-ну Черніг. обл.) – фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1983), професор (1985). Закін. Київ. технол. інститут харчової промисловості (1960). Працював 1960–63 на Смілян. пивзаводі на Черкащині; 1963–65 – у Київ. технол. інституті харчової промисловості; 1965–67 – гол. конструктор, ст. н. с. Інституту мікробіології та вірусології АН УРСР; 1967–69 – старший науковий співробітник Укр. НДІ спирту; від 1969 – у Нац. університеті харч. технологій (усі – Київ): від 1985 – професор кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства. Описав процеси мех., електрич. та електромагніт. активування мікроорганізмів, ферментів та мех. деструкції сполук сировини харчової промисловості.
Пр.: Технологические расчеты бродильных производств. К., 1974; Реконструкция спиртовых заводов (технологическое проектирование). К., 1978; Технология бродильных производств: Учеб. Москва, 1980; Интенсификация спиртового производства. К., 1983; Технологія спирту: Підруч. В., 2003; Хімія і біохімія вина: Підруч. К., 2007; Технологія спирту, лікеро-горілчаних напоїв та дріжджів у задачах і прикладах: Навч. посіб. К., 2015 (усі – співавт.).
А. Є. Мелетьєв
Основні праці
Технологические расчеты бродильных производств. К., 1974; Реконструкция спиртовых заводов (технологическое проектирование). К., 1978; Технология бродильных производств: Учеб. Москва, 1980; Интенсификация спиртового производства. К., 1983; Технологія спирту: Підруч. В., 2003; Хімія і біохімія вина: Підруч. К., 2007; Технологія спирту, лікеро-горілчаних напоїв та дріжджів у задачах і прикладах: Навч. посіб. К., 2015 (усі – співавт.).