ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Микулинецький бровар

«МИКУЛИНЕ́ЦЬКИЙ БРОВА́Р»  — підприємство харчової промисловості, що виготовляє пиво і безалкогольні напої. Розташ. у смт Микулинці Теребовлян. р-ну Терноп. обл. Перша згадка про виробництво пива у містечку датована 1497, коли нім. герцог Тієран, перебуваючи в Микулинцях, надіслав польс. королю Яну І Ольбрахту в Теребовлю бочки з пивом. Згадується микулинец. пиво в документах 1698; відомо, що 1715 власник пивоварні сплачував пивом податки. Таким чином, пивоваріння в Микулинцях має тривалу історію і від заснування підприємство працювало безперервно. Від кін. 19 ст. до серед. 1920-х рр. броварня перебувала у власності графів Реїв і виготовляла на поч. 20 ст. бочк. та пляшк. пиво 3-х сортів: «Лежак», «Фірмове» і «Бок». Потім належала АТ «Аверман, Ціховський Міхал і спілка», за якого 1928 збудовано пивницю, сушильню і солодовню. Восени 1939 підприємство націоналізовано рад. владою і передано до львів. пивовар. тресту № 159. Від 1957 Микулинец. пивовар. завод — у підпорядкуванні обл. упр. промпродтоварів. До 1960-х рр. розлив пива здійснювали ручним способом; пивовари працювали в одну зміну й виробляли щодоби 4–6 тис. пляшок пива (сорти «Жигулівське», «Українське», «Ризьке»). 1958 проведено першу значну реконструкцію заводу, в результаті чого обсяг випуску продукції зріс порівняно з 1950 втричі. Після реконструкції 1969–70 обсяги виробництва пива досягли 600 тис. дал, з’явилися нові сорти пива — «Подвійне золоте» і «Мартовське». У 1970-і рр. підприємство увійшло до Терноп. пивооб’єднання. 1993 на базі держ. пивовар. заводу створ. орендне підприємство пивоварів, 1995 реорганізов. у ВАТ «Бровар», від 2010 — ТОВ із сучас. назвою. «М. Б.» варить непастеризов. пиво, для забезпечення екол. чистоти «живого» пива використовує пивовар. ячмінь, пшеницю, цукор, що вирощені на полях влас. госп-в «Сидорів Бровар», «Ласківці Бровар», «Буданів Бровар», а також мед зі своєї пасіки й ароматні сорти хмелю. Нині потуж. заводу становить 1,4 млн дал пива, 1500 т солоду, 450 тис. дал безалкогол. напоїв (випускають від 1997). Функціонують 5 ліній розливу: пива — в скляні та пластик. пляшки, нержавіючі й однораз. бочки; питної води і безалкогол. напоїв — у скляні та ПЕТФ-пляшки. Підпр-во виготовляє 19 сортів пива: «Микулин», «Микулин 900», «Тернове поле», «Українське», «Елітне», «Вища проба», «Троян», «Новорічне», «Медове», «Лагер», «Імбирне», «Безалкогольне», «Пивна вишня», «Kaltenberg», «Radler», «Koruna Ceska», «Barley Wine», «Blanche», а пиво «Рідна Україна», розлите у 2-літр. сифони, є своєрід. брендом «М. Б.». Популярністю користуються природна столова вода «Микулинецька кришталева», «Микулинецькі напої», «Квас Микулинецький» і «М-Кола», солодкі напої «Апельсин», «Персик», «Лимон», «Яблуко». Продукцію реалізує по всій Україні, однак осн. ринок збуту — Терноп. обл. Висока якість пива неодноразово відзнач. нагородами, зокрема на міжнар. виставці у Києві (2003) «Українське» — Ґран-Прі, «Медове» та «Пшеничне» — золоті, «Микулин–900» — срібна медалі; диплом і сертифікат Європ. бізнес-асамблеї (м. Оксфорд, Велика Британія, 2006). «М. Б.» — учасник щоріч. фестивалю пива «Хмільний кухоль», що від 2016 відбувається в Тернополі. 2017 уві­йшов до Книги рекордів України, виготовивши найбільшу контакт­ну барну стійку (довж. 40 м, шир. 93 см). Кількість працівників (2018) — бл. 180 осіб. Директор — В. Троян (від 2016).

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2018
Том ЕСУ:
20
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Підприємcтва
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
64468
Вплив статті на популяризацію знань:
135
Бібліографічний опис:

Микулинецький бровар / П. З. Гуцал // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2018. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-64468.

Mykulynetskyi brovar / P. Z. Hutsal // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2018. – Available at: https://esu.com.ua/article-64468.

Завантажити бібліографічний опис

Барський спиртовий комбінат
Підприємcтва  |  Том 2  |  2023
В. В. Яворський
Глобинський Цукрокомбінат
Підприємcтва  |  Том 5  |  2006
А. І. Шушківський
Золотоніський лікеро-горілчаний завод Златогор
Підприємcтва  |  Том 10  |  2010
П. О. Олексієнко
ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору