Мержаніан Артем Арутюнович
Визначення і загальна характеристика
МЕРЖАНІА́Н Артем Арутюнович (16. 04. 1915, Одеса — 13. 07. 1996, м. Краснодар, РФ) — фахівець у галузі виноробства. Син А. Мержаніана. Доктор технічних наук (1962), професор (1963). Заслужений діяч науки і техніки РСФСР (1979). Ленін. премія (1961). Закін. Краснодар. інститут виноградарства та виноробства (1939), де відтоді й працював. 1943–63 — у Краснодар. інституті харчової промисловості; від 1963 — у Краснодар. політех. інституті: 1975–81 — завідувач кафедри технології виноробства, від 1982 — проф.-консультант однойм. каф. Засн. фіз.-хім. напряму школи рад. шампаністів. Науково обґрунтував процес шампанізації вина; охарактеризував типові властивості ігристих вин, удосконалив способи їхнього виробництва.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Физические процессы виноделия. 1976 (співавт.); Производство Советского шампанского непрерывным способом. 1977 (співавт.); Физико-химия игристых вин. 1979; Лабораторный практикум по курсу «Технология вина». 1981 (співавт.); Технология вина. 1984 (співавт.); усі — Москва.