Єресько Георгій Олексійович
Визначення і загальна характеристика
Є́РЕСЬКО Георгій Олексійович (07. 01. 1936, с. Вiльний Аул, Кабардино-Балкарія, РФ — 27. 10. 2017, Київ) — фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1987), професор (1992), академік УААН (1993), Рос. академії с.-г. наук (1995). Заслужений діяч науки і техніки України (2009). Держ. премiя УРСР у галузі н. і т. (1979), премія УААН «За видатні досягнення в аграр. науці» (1997). Закін. Ленiнгр. технол. інститут холодил. пром-стi (нині С.-Петербург, 1959). Працював у ВНДI масло- i сиророб. промисловості (м. Углич Ярослав. обл., РФ, 1959–61); від 1964 — у Технол. інституті молока та м’яса УААН (Київ): від 1970 — зав. лаб. механізації та автоматизації в молоч. промисловості, від 1973 — заступник директора з наукової роботи, 1976–2011 — директор. Акад.-секр. Відділ. харч. і перероб. промисловості (1991–96 та 2001–11), чл. Президії (від 2001) УААН. Вивчав теплообмін у контакт. і скребачкових теплообмінниках; процеси терміч. обробки молока, теплофіз. властивості молоч. жиру та вершків у рідкому, перехід. і твердому станах. Обґрунтував енергет. концепцію процесів маслоутворення. Запропонував нові технології виробництва текстурованих білків та комбінованих м’ясо-молоч. продуктів. Брав участь у розробленні низки молоч. продуктів для дит. харчування.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Оборудование для высокотемпературной пастеризации, стерилизации и охлаждения пищевых жидкостей. Ленинград, 1967; Механизм и кинетика кристаллизации жира в сливках // Изв. НИИ молоч. пром-сти Болгарии. София, 1973; Энергетическая концепция процесса маслообразования // ВАН. 1997. № 9; «Лактовіт білковий» — продукт нового покоління // Харч. і переробна пром-сть. 1999. № 9 (співавтор); Пути повышения биологической ценности мясных изделий // Мясное дело. 2002. № 12 (співавтор); Технологічне обладнання молочних виробництв. К., 2007 (співавтор).