Розмір шрифту

A

Єресько Георгій Олексійович

Є́РЕСЬКО Георгій Олексійович (07. 01. 1936, с. Вiльний Аул, Кабардино-Балкарія, РФ — 27. 10. 2017, Київ) — фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1987), професор (1992), академік УААН (1993), Рос. академії с.-г. наук (1995). Заслужений діяч науки і техніки України (2009). Держ. премiя УРСР у галузі н. і т. (1979), премія УААН «За видатні досягнення в аграр. науці» (1997). Закін. Ленiнгр. технол. інститут холодил. пром-стi (нині С.-Петербург, 1959). Працював у ВНДI масло- i сиророб. промисловості (м. Углич Ярослав. обл., РФ, 1959–61); від 1964 — у Технол. інституті молока та м’яса УААН (Київ): від 1970 — зав. лаб. механізації та автоматизації в молоч. промисловості, від 1973 — заступник директора з наукової роботи, 1976–2011 — директор. Акад.-секр. Відділ. харч. і перероб. промисловості (1991–96 та 2001–11), чл. Президії (від 2001) УААН. Вивчав теплообмін у контакт. і скребачкових теплообмінниках; процеси терміч. обробки молока, теплофіз. властивості молоч. жиру та вершків у рідкому, перехід. і твердому станах. Обґрунтував енергет. концепцію процесів маслоутворення. Запропонував нові технології виробництва текстурованих білків та комбінованих м’ясо-молоч. продуктів. Брав участь у розробленні низки молоч. продуктів для дит. харчування.

Додаткові відомості

Основні праці
Оборудование для высокотемпературной пастеризации, стерилизации и охлаждения пищевых жидкостей. Ленинград, 1967; Механизм и кинетика кристаллизации жира в сливках // Изв. НИИ молоч. пром-сти Болгарии. София, 1973; Энергетическая концепция процесса маслообразования // ВАН. 1997. № 9; «Лактовіт білковий» — продукт нового покоління // Харч. і переробна пром-сть. 1999. № 9 (співавтор); Пути повышения биологической ценности мясных изделий // Мясное дело. 2002. № 12 (співавтор); Технологічне обладнання молочних виробництв. К., 2007 (співавтор).

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
січ. 2024
Том ЕСУ:
9
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Людина
Ключове слово:
фахівець у галузі харчових технологій
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
19968
Вплив статті на популяризацію знань:
45
Бібліографічний опис:

Єресько Георгій Олексійович / О. Ф. Льодова // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2009, оновл. 2024. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-19968.

Yeresko Heorhii Oleksiiovych / O. F. Lodova // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2009, upd. 2024. – Available at: https://esu.com.ua/article-19968.

Завантажити бібліографічний опис

Єгоров
Людина  |  Том 9  |  2017
Л. В. Капрельянц
Ємельянова
Людина  |  Том 9  |  2009
Т. В. Бондаренко
Баль-Прилипко
Людина  |  2023
Н. М. Слободянюк
ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору
Єресько Георгій Олексійович Енциклопедія сучасної України