Гуляєв-Зайцев Сергiй Сергiйович
Визначення і загальна характеристика
ГУЛЯ́ЄВ-ЗА́ЙЦЕВ Сергiй Сергiйович (21. 06. 1931, м. Вологда, РФ — 30. 04. 2011, Київ) — фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1989), професор (1992), член-кореспондент УААН (1993). Премія УААН «За видатні досягнення в аграр. науці» (1997). Закін. Вологод. молоч. інститут (1954), де й працював у 1957– 61; від 1964 — у Технол. інституті молока та м’яса УААН (Київ): 1979–85 та 1988–92 — заступник директора з наукової роботи, 1985–88 та від 1992 — завідувач відділу маслоробства. Наукові дослідження: властивості молока, молоч. жиру, жирових емульсій; розроблення технологій виробництва вершк. масла, білк. продуктів для дієтич. харчування; рац. використання молоч. сировини для виробництва продуктів харчування шляхом створення безвідход. технологій.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Физико-химические основы производства масла из высокожирных сливок. Москва, 1974; Стабильность концентрированных эмульсий молочного жира // Молоч. пром-сть. 1986. № 7; Триглицеридный состав молочного жира // Достижения науки и техники АПК. 1988. № 8 (співавтор); Форми зв’язку вологи в пастоподібному плавленому сирі // Молочна пром-сть. 2003. № 2(5) (співавтор); Склад і властивості заготівельного молока у східному регіоні лісостепу // ВАН. 2005. № 3 (співавтор).