Пилипенко Людмила Миколаївна
ПИЛИПЕ́НКО Людмила Миколаївна (26. 07. 1951, м. Мелітополь Запорізької обл.) — фахівець у галузі харчових технологій. Доктор технічних наук (1994), професор (1995). Заслужений діяч науки і техніки України (2007). Закінчила Одеський технологічний інститут харчової промисловості (1973), де й працює від 1975 (нині технологічний університет): професор кафедр біохімії, мікробіології та біотехнології (від 1995), харчової хімії, експертизи та біотехнологій (від 2023). Наукові дослідження: контроль якості та безпеки харчових продуктів; питання харчової мікробіології, біотехнології та біохімії в інноваційних технологіях харчових продуктів з рослинної сировини; сучасні молекулярно-біологічні та прискорені методи мікробіологічного контролю; розроблення методології аналізу ризиків якості харчових продуктів; створення нових видів фітодобавок і продуктів антимутагенної, імунокорегувальної, дезінтоксикаційної, антиоксидантної дії та підвищеної стабільності; комплексне перероблення рослинної сировини із застосуванням технологій антоціанових, хлорофільних, каротиноїдних барвників.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Биологические методы в оценке безопасности растительных пищевых продуктов и ингредиентов. О., 2014; Консервирование пищевых продуктов. Микробиология, энергетика, контроль. О., 2015; Мікробіологія харчових виробництв: Навч. посіб. Хн., 2016; Фізіологічні аспекти оцінки якості харчових продуктів: Навч. посіб. Хн., 2021; Санітарно-технологічний експрес-контроль культивування продуцентів амілолітичних ферментів // Food Science and Technology. 2021. № 15; New high-fat dairy products with color attractants // International Food Research J. 2021. № 28 (усі — співавт.).